Tässä on ohjeita Epel Larpin savukoneen käyttöön, ja jokaisen konetta lainaavan tulee lukea nämä.

Savukone toimii siten, että säiliöön lisätään savunestettä, jonka laite kuumentaa. Nappia painamalla kone sitten suihkuttaa savua, kun neste on tarpeeksi kuumaa.

ENNEN KUIN VOIT KÄYTTÄÄ KONETTA
1. Tarkista pelipaikalta, onko koneen käyttäminen ok. Esimerkiksi optiset palohälyttimet alkavat hälyttämään savukoneen savusta. Kysy, voiko hälytyksen laittaa käytön ajaksi pois päältä. Jos tämä ei käy, et voi käyttää konetta.
2. Tarkista kaikilta pelaajilta, onko savukoneen käyttäminen heille ok. On mahdollista, että esim. jotkut astmaatikot tai muuten herkät saavat varsinkin paksummasta savusta oireita.

KÄYTTÖOHJEET
Laatikossa on mukana laitteen oma käyttöohje, lue se ennen käyttöä!

Yleisiä ohjeita:

 • Savukone ei ole tarkoitettu ulkokäyttöön, tuuli vie savun nopeasti mukanaan, eikä kone kestä pakkasta, sadetta tms.
 • Savukonetta EI pidä käyttää YHTÄJAKSOISESTI. Sitä on tarkoitus käyttää suihkauksina, ei jatkuvalla syötöllä. Anna sen olla pieni hetki päällä, sitten annat ohuen savuverhon jäädä leijumaan ja hitaasti hälvetä. Savukoneen liikakäyttö voi saada ihmiset oireilemaan savusta. Suihkausten aika ja voimakkuus kiinni tilan koosta, 30 neliön huoneeseen jää sankahko verho jo parista täyden tehon muutaman sekunnin suihkauksesta.
 • Jos huonetta ei tuuleteta, savu pysyy huoneessa melko pitkään (jopa tunnin). Kymmenen minuutin tehokkaalla tuuletuksella savu hälvenee suurimmaksi osaksi, puolen tunnin jälkeen ei ole enää mitään jälkiä.
 • Savunesteen kulumisesta: 30 neliön huoneen täyttämiseen savulla kerran ei kulu huomattavaa määrää nestettä (alle puoli desiä). Tilastoimme tarkempaa nesteen kulumista, kun konetta on käytetty enemmän.
 • Parhaimman efektin saat, kun lisäät oikeanlaisen valaistuksen savun yhteyteen.
 • ÄLÄ HUKKAA PAKKAUSMATERIAALEJA vaan pakkaa kone takaisin laatikkoon, niin kuin se oli siellä.

Laitteen käyttö:

 • 1. Kone kuumenee käytettäessä, huolehdi, että palavia materiaaleja ei ole lähellä. Koneen edessä ei saa seistä silloin, kun siitä suihkutetaan savua.
 • 2. Nosta muovisäiliö pois koneesta, ennen kuin kaadat sinne savunestettä, jotta nestettä ei läiky koneeseen. Jos käyttö on pientä, ei nestettä tarvitse kuin alle kolmasosan tankista. Laita säiliö takaisin koneeseen ja korkki kiinni.
 • 3. Laita kaukosäädin ja virtajohto kiinni koneeseen. Tarkista, että kaikki kauko-ohjaimen säädöt nollassa ja yksikään nappi ei pohjassa. Laita virta päälle virtakytkimestä, niin kone alkaa heti kuumeta. Kauko-ohjaimeen syttyy vihreä valo, kun kone on valmis (kestää n. 5 min lämmetä).
 • 4. KAUKOSÄÄDIN. Säädä output-säätimestä savusuihkauksen voimakkuus. Vihreä nappi on paras nappi, kun painaa sitä, alkaa savua tupruta halutulla voimakkuudella. Kun painaa uudestaan, tupruaminen loppuu. Näin pysyt täydessä kontrollissa savun määrästä huoneessa, joten Epel suosittelee vihreän napin käyttöä muiden nappien sijaan. Punaisen napin toiminta jäi testauksessa hieman mysteeriksi (=siitä ei näyttänyt tapahtuvan mitään). Keltainen nappi laittaa päälle ajastimet, eli kaksi ylempää säädintä astuvat voimaan. Interval-nappi säätää, kuinka usein kone tuprauttelee savua, ja duration säätää, kuinka kauan yksi tupraus kestää. Ajastimien käyttö vaatii harjaantumista koneen käytössä, vihreä nappi on helpoin ja suoraviivaisin.
 • 5. Kun kone ei käytössä, sammuta se virtakytkimestä. Käytön jälkeen tyhjää nestesäiliö (kaada ylimääräinen takaisin kanisteriin), huuhtele säiliö ja annan sen kuivua, ennen kuin suljet korkin. Anna koneen jäähtyä, ennen kuin pakkaat sen takaisin laatikkoon.
 • 6. Kone tulee putsata noin 40 tunnin käytön jälkeen. Eli jos joku käyttää konetta paljon, on ystävällistä putsata se käyttöohjeiden mukaisesti käytön jälkeen.

SAVUNESTEET

 • Savunesteitä on erilaisia, jotkut nesteet aiheuttavat enemmän oireita herkille kuin toiset (meillä ei ole tarkempaa tietoa mitkä, nesteet ovat kuitenkin kaikki myrkyttömiä).
 • Isompaan käyttöön tulee nesteet ostaa itse suoraan tapahtuman budjetista. Epelillä on varastossa yksi kanisteri, josta voi ottaa pienempään käyttöön, mutta käyttämänsä nesteen edestä tulee myös varata budjetista rahaa ja jättää ne ylijäämäksi, josta yhdistys voi sitten hankkia lisää nestettä.

Pitkän käyttöiän takaamiseksi käytä vain laitteen oman merkin nesteitä, eli BeamZ-nesteitä. Niitä saa esim. täältä:

LAITTEEN TEKNISET TIEDOT
BeamZ S1200 MKII savukone
Video: https://youtu.be/gqedxnMG0EE // https://youtu.be/ApJr9mL5wD0

1200 W teho
5-10 minuutin lämpenemisaika
200m³ savua minuutissa
Sisältää johdollisen kaukosäätimen (5 metrin johto)
Mahdollista kiinnittää seinään tai kattoon
Laitteen sivulla kurkistusaukko nesteen korkeuden tarkistamiseksi
Sisäänrakennetun nestesäiliön tilavuus n. 0,8 litraa
Käyttöjännite 230 V, 50 Hz
10 A sulake
suojausluokka IP22

N. 42 x 19 x 20 cm (pituus x korkeus x leveys)
Paino n. 4,4 kg