Pohdintaa hahmojen lyhytkuvauksista

Lyhytkuvaus eli lyhäri on yleensä jokusen virkkeen pituinen tekstinpätkä, joka kuvaa, millainen yksittäinen larpin hahmo on ja joka on kaikkien pelaajien luettavissa.

Lyhärin kaksi funktiota

Miksi ylipäätään tehdä lyhärit? Valtaosa lyhytkuvauksista voidaan lajitella karkeasti kahteen kategoriaan, ja toki osa lyhytkuvauksista yhdistää kummatkin funktiot.

1. Ilmoittautumisvaiheen lyhärit
Nämä lyhytkuvaukset ovat saatavilla, kun pelaaja ilmoittautuu tai harkitsee ilmoittautuvansa peliin. Tällaisella lyhärillä on pääasiassa kaksi tarkoitusta: ensimmäinen on pelin markkinointi ja toinen pelaajavalintojen helpottaminen.

Lyhytkuvaukset kertovat pelaajalle, millaisia hahmoja ja aiheita pelissä on tarjolla, ja niiden avulla pelaajan on helpompi tietää voisiko peli sopia hänelle ja löytyisikö pelistä jokin pelaajaa kiinnostava hahmo. Hyvät lyhytkuvaukset saavat tällöin pelaajan innostumaan pelistä ja ilmoittautumaan siihen, asettavat oikeat odotukset ja toivon mukaan peliin ilmoittautuvat tällöin ihmiset, joille peli oikeasti voisi sopia.

Jos ilmoittautumisessa kysytään, mitkä lyhärit kiinnostavat / eivät kiinnosta pelaajaa ja perustelut näihin, niin tämä voi merkittävästi auttaa pelintekijää hahmojaossa: tuntuu turvallisemmalta castata pelaaja sellaiseen hahmoon, josta tämä on jo valmiiksi kiinnostunut, kuin castata tämä sokkona johonkin hahmoon muiden toiveiden perusteella. Lyhärien kautta myös pelaaja pystyy hyvin ilmaisemaan millaisista hahmoista erityisesti pitäisi tai ei pitäisi, minkä kautta pelintekijä voi huomata että jokin toinen hahmo olisi itseasiassa vielä sopivampi.

2. Valmistautumisvaiheen lyhärit
Nämä lyhytkuvaukset ovat saatavilla siinä vaiheessa, kun pelaajat valmistautuvat peliin. Tällaisten lyhytkuvausten tarkoituksena on jakaa in-game tietoa, jota hahmot tietävät muista pelin hahmoista ja joka tukee esimerkiksi kontaktipeliä ja pelin kokonaisuuden ymmärtämistä.

Ei lyhytkuvauksia

Joidenkin pelien kohdalla lyhytkuvauksista voi olla enemmän haittaa kuin hyötyä, ja on muitakin syitä jättää lyhärit tekemättä. Ne eivät ole mikään pakollinen osa larpintekoa, ja ennen kuin tekee lyhärit, on hyvä tiedostaa niiden mahdolliset haittapuolet.

Syitä jättää lyhärit tekemättä

Pelaajien tai pelinjohdon työmäärän pienentäminen

  • Lyhäreiden lukeminen aiheuttaa pelaajille lisätyötä. Jos siis haluaa helpottaa ja nopeuttaa pelaajien ilmoittautumiseen tai peliin valmistautumiseen kuluvaa aikaa, voi lyhärien tekemättä jättäminen oli yksi keino tähän.
  • Lyhärien tekeminen aiheuttaa pelintekijöille lisää työtä, ja ne voi jättää tekemättä koska haluaa minimoida pelinjohdon työmäärää.

Suuri hahmomäärä
Jos pelissä on erityisen paljon hahmoja (esim. 100), niin ei välttämättä ole tarkoituksenmukaista tehdä yksittäisistä hahmoista lyhäreitä kaikkien nähtäville.

Ilmoittautumisvaiheessa ison lyhärimäärän lukeminen voi olla ilmoittautujalle työlästä ja voi olla kohtuutonta pyytää ilmoittautujaa käyttämään paljon aikaa materiaaleihin tutustumiseen, jos peliin pääsystä ei ole varmuutta. Monet saattavat jättää lyhärien kunnollisen lukemisen tekemättä tai jättää ilmoamatta, jos lyhärien lukeminen on pakollista ja siinä on liikaa hommaa. Kuitenkin jos lyhärit ovat todella lyhyet, esim. rivi tai pari, voivat lyhärit antaa hyvää kuvaa pelaajalle siitä, millaisia hahmoja pelissä on. Samaten jos lyhärien lukeminen on vapaaehtoista, voivat ne olla kiva lisä pelaajalle, joka haluaa tietää millaisia hahmoja pelissä on ennen ilmoamista.

Peliin valmistautumisvaiheessa on erityisen isossa pelissä tuskin tarpeellista, että pelaaja tietää kaikista muista hahmoista. On epätodennäköistä, että kukaan kuitenkaan muistaisi tietoja suuresta hahmomäärästä, joten ajan käyttäminen asiaan on turhaa.

Pelaajien ei haluta tietävän tai ei ole tarvetta tietää muista hahmoista
Jos pelin konsepti on sellainen, että hahmoista on hankala kertoa spoilaamatta tai ei haluta pelaajien tietävän millaisia useat muut hahmot ovat, niin tällöin lyhärit voi olla tarkoituksenmukaista jättää tekemättä ja kuvata sen sijaan yleisemmin pelin sisältöä.

Ja toisaalta vaikka ilmovaiheessa olisi tarjolla ilmon tueksi lyhärit, kannattaa valmistautumisvaiheen lyhärit jättää kokonaan tekemättä, jos pelaajilla ei ole tarvetta tietää muista hahmoista tai tarvittavat tiedot löytyvät jo muualta (esim. kontaktit tai maailmankuva).

Hahmokonseptit tehdään vasta ilmon jälkeen
Jos pelaajat ideoivat itse hahmokonseptit tai ne kehitetään vasta ilmon jälkeen pelaajien toiveiden perusteella, ei ole tietenkään mahdollista tehdä sellaisia lyhäreitä, jotka näkyisivät ilmoittautumisvaiheessa. Lyhärit voi kuitenkin tehdä ilmon jälkeen peliin valmistautumista varten.

Ryhmäkuvaukset
Jos ei tee yksittäisistä hahmoista lyhytkuvauksia, niin kannattaa sen sijaan harkita ryhmäkuvauksia, joissa kuvaillaan pelin ryhmiä tai faktioita. Joissain pelissä tämä voi olla tarkoituksenmukaisempaa kuin yksittäisten hahmojen kuvaus.

Lyhärien puuttumisen huonot puolet

Jos jättää lyhärit tekemättä, on toki hyvä tiedostaa sen mahdolliset huonot puolet. Esim.:

  • Jos pelaajat eivät tiedä ilmovaiheessa, millaisia hahmoja pelissä on, voi se tehdä ilmoittautumisesta hankalampaa. Ilmot saattavat olla geneerisempiä tai mennä enempi metsään, koska pelaajalla vääriä oletuksia. Pelaajat saattavat toivoa sellaisia hahmoja, joita pelissä ei edes ole. Pelaaja on saattanut ilmota peliin “turhaan”, koska siinä ei ole sellaisia hahmoja, joita hän haluaisi. Jotkut saattavat jättää ilmoamatta, koska kokevat, etteivät tiedä pelistä tarpeeksi.
  • Yllämainituista syistä myös pelaajavalinnat saattavat vaatia pelintekijöiltä enempi työtä tai voi olla hankalampi arvioida, mikä hahmoista sopisi pelaajalle.
  • Valmistautumisvaiheen lyhärien puuttuminen voi aiheuttaa lisätyötä pelaajille, jos he joutuvat itse hankkimaan ja välittämään muille tarvitut tiedot, etenkin jos tämän joutuu tekemään suuremman hahmomäärän kohdalla. Se että tiedot pitää vaihtaa vain muutaman lähimmän kontaktit kanssa tietysti on usein ihan kohtuullista tai jopa kannustettavaa.

Millainen on hyvä lyhäri?

Kuten aina larpinteossa, myöskään lyhytkuvauksissa ei ole yhtä oikeaa tapaa tehdä niitä, vaan erilaisia mieltymyksiä riittää. Alla kuitenkin pohdintaa siitä, millaisista aspekteista oman kokemukseni mukaan yleensä muodostuu toimiva lyhytkuvaus – toki poikkeuksia on aina. Olen kirjoittanut ja tarkistuslukenut – ja siinä samalla korjannut – satoja lyhäreitä, joten ajatuksia siitä millainen lyhäri toimii, on ehtinyt muodostua.

Lyhärin sisältö

Mitä tietoja lyhytkuvauksen kannattaa sisältää ollakseen toimiva? Lyhärin funktio tietysti vaikuttaa tähän merkittävästi.

1. Ilmoittautumisvaiheen lyhäri
Ilmoittautujia varten tehdyn mainos- ja ilmoapulyhärin olisi hyödyllistä sisältää vähintäänkin:

  • Hahmon ikä ja sukupuoli (tai huomio siitä että saa itse päättää)
  • Hahmon laji, jos pelissä useampaa eri lajia (esim. ihmisusi, haltia)
  • Hahmon rooli larpissa (esim. työtehtävä, rooli ryhmässä, juonipointti)
  • Ryhmä, johon hahmo kuuluu, jos larpissa on tällaisia (esim. perhe, työryhmä, jengi)
  • Kiteytettynä hahmon omat keskeisimmät juonisisällöt. Nämä eivät saisi tietenkään spoilata yllätyksiä muille, ja pelin houkuttavuutta lisää jos ne on muotoiltu kiinnostavasti.

Jos hahmon juonisisällöt perustuvat salaisuuksiin, se tekee juonisisällön spoilerittomasta ilmaisemisesta tietenkin haastavampaa. Tällaisia sisältöjä voisi tuoda esiin esimerkiksi seuraavin keinoin:

  • Anonyymit lyhärit – lyhäreissä kerrotaan hahmojen salaisuuksia, mutta ei sitä mikä salaisuus kuuluu millekin hahmolle.
  • Teemalista lyhärin alussa tai lopussa: luetellaan hahmon sisältämiä keskeisiä teemoja ilman että tarvitsee kertoa tarkemmin hahmon sisältöä. Teemaksi voi esimerkiksi mainita “salaisuus” jos salailu tai salaisuuden paljastuminen on keskeistä sisältöä.
  • Lyhytkuvaustekstin muotoilu kryptisesti vihjaten teemaa, kuitenkaan enempää kertomatta:
    • “Hahmolla on kuitenkin vaikea salaisuus, jonka hän haluaa kaikin keinoin pitää sellaisena…”
    • “Hahmolla on viime aikoina ollut riitaa läheisen kanssa, ja tämä vyyhti pitäisi nyt kai selvittää.”
    • “Hahmo on ollut kiireinen paikatessaan muita, ja lääkintähenkilön hommia olisi tiedossa tänäänkin – mutta millä hinnalla?”
    • ”Hahmolla on edessään vaikea valinta – mitä tehdä, kun ajatukset sen suhteen ovat hyvin ristiriitaiset?”

Jos lyhärin pituuteen mahtuu, niin lyhäri voi sisältää lisäksi esimerkiksi:

  • Hahmoa määrittäviä elämän suuria tapahtumia, jotka saattavat vaikuttaa siihen kiinnostuuko pelaaja hahmosta vai ei, esim. “hahmo menetti vanhempansa traagisesti nuorena”
  • Hahmon suhteita muihin hahmoihin, varsinkin jos ne ovat juonellisesti keskeisiä tai jos halutaan antaa pelaajille mahdollisuus ilmota yhdessä tiettyihin kontakteihin. Esim. “X:llä ja Y:llä on myrskyisä rakkaussuhde”
  • Luonteesta parilla sanalla niin että saa mielikuvan onko hahmo esim. hyvin ulospäinsuuntautunut vai ei (voi vaikuttaa siihen kuka haluaa pelata)

Jos lyhärit sisältävät metatietoja, olisi tämä hyvä kommunikoida pelaajille, jotta pelaajat eivät erehdy luulemaan niitä in-game tiedoiksi.

2. Valmistautumisvaiheen lyhäri
Tämän lyhärin ei ole tarkoitus myydä hahmoa tai auttaa pelaajia ymmärtämään hahmojen juonisisältöä, vaan välittää tietoja, joita olisi oleellista tietää muista hahmoista. Tällaisia voisivat olla esimerkiksi:

  • Pelaajan nimi, hahmon kirjoittaja
  • Hahmon nimi, ikä, sukupuoli ja laji
  • Ryhmät mihin hahmo kuuluu ja rooli yhteisössä
  • Juonellisesti oleelliset julkiset tiedot hahmoista (kuten juorut) tai isot asiat joita muiden olisi hyvä tietää. Esim.
    • “X ja Y riitelivät eilen kovaan ääneen keskellä ruokasalia”
    • “Huhutaan, että A olisi ihmissusi”
    • “B menetti kuukausi sitten äitinsä, ja on ollut sen vuoksi allapäin”
    • “C saapui kouluun kuukausi sitten”
  • Lisäksi esimerkiksi seuraavia tietoja, jos ne ovat hyödyllistä tai oleellisia muille tietää:
    • Hahmon keskeisimpiä suhteita muihin hahmoihin
    • Hahmon luonteesta pari sanaa niin, että syntyy jokin mielikuva siitä, millainen hahmo on
    • Hahmon keskeisimpiä ominaisuuksia, esim. harrastus, taito

Valmistautumisvaiheen lyhärin ei kannata sisältää metatietoa, ellei se ole jotenkin pelaamisen kannalta oleellista, ja tällöin kyseinen tieto kannattaa selkeästi erottaa in-game tiedosta. Esim. “olisi tärkeää, että tätä hahmoa otetaan aktiivisesti mukaan muiden juttuihin.”

3. Yhdistelmälyhäri
1-tyypin ja 2-tyypin lyhärit voi yhdistää yhteen ja samaan lyhäriin, mutta ihan helppo homma se ei aina ole. Yleensä tällöin pakostakin lyhäreissä on jotain tietoa, joka ei ole niin relevanttia jommassa kummassa vaiheessa. Toisaalta yhdistäminen säästää työaikaa ja voi siksi olla varsin kannattavaa.

Lyhärin pituus

Pidä luettavan määrä kohtuullisena
Ehkä merkittävin lyhärin pituudessa huomioitava asia on lyhärien määrä. Jos lyhäreitä on paljon, niiden kannattaa olla melko lyhyitä ja sisältää vain kaikkein oleellisimmat asiat. Jos taas pelissä on pieni määrä hahmoja, tällöin lyhärit voivat olla pidempiä, sillä luettavaa ei ole yhtä paljon pienen hahmomäärän vuoksi.

Lyhärin nimi on silti hyvästä syystä “lyhytkuvaus” – sen on tarkoitus olla ytimekäs info hahmoista pelaajalle, ei kokonainen hahmokirjoitelma. Profiileissa olevat kontaktikuvaukset ovat sitten asia erikseen, sillä ne eivät mene kaikille pelaajille. Lyhäreissä kannattaakin yleensä tähdätä siihen, että niissä olisi mahdollisimman vähän tekstiä, mutta kuitenkin sisältäen kaiken pelaamisen kannalta hyödyllisen ja relevantin.

Jos luettavaa on liikaa, on siinä erityisesti seuraavat huonot puolet:

  • Pelaaja voi jättää ilmoamatta, jos lyhäreissä on liikaa luettavaa, tai häntä harmittaa jos hän käytti paljon aikaa ilmoamiseen mutta ei pääsekään peliin.
  • Pelaajat eivät välttämättä jaksa lukea kaikkea. Onko järkeä käyttää aikaa sellaiseen, jota ei edes lueta?
  • Pelaajat pystyvät muistamaan vain rajallisen määrän tietoa. Nippelitiedot muista hahmoista on yleensä se, joka ensimmäisenä jää opettelematta tai ensimmäisenä unohtuu. Jos pelaajat kuitenkin unohtavat yli puolet sisällöstä, onko järkeä käyttää aikaa asiaan? Ja olisiko kuitenkin parempi, että pelaajat käyttävät energiansa oman hahmonsa opetteluun sen sijaan, että muistavat nippelitiedot jokaisesta 50 hahmosta?

Toisaalta tietämällä asioita muista hahmoista pystyy paremmin tukemaan muiden peliä, ja jos luettavaa on vähän enemmän, voi asiaa helpottaa esimerkiksi toteamalla ”kaikkea ei tarvitse opetella tai muistaa ulkoa, vaan voit opetella ne asiat, jotka itse kokisit oman pelisi kannalta hyödylliseksi”. Tämä voi olla kompromissiratkaisu, niin että enempi tietoa kaipaavat saavat sen mutta kiireisempien pelaajien ei tarvitse kuitenkaan yrittää opetella kaikkea.

Lyhytkuvauksen pituus riveinä
Alla ilmaissut rivimäärät kertovat lyhärin varsinaisen tekstisisällön pituudesta, eikä mukaan ole laskettu otsikkoriviä (joka yleensä hahmon nimi, mahdollisesti ikä ja sukupuoli). Rivimäärät ovat tekstin pituus Google Docissa standardimuotoilulla.

Jos pelissä on paljon hahmoja, voi lyhäri olla vaikka vaan yhden rivin, jos tarkoituksena on lähinnä vaikka kertoa, minkä ikäisiä ja sukupuolisia hahmoja mihinkin ryhmään kuuluu ja mikä on kenenkin rooli. Jos kuitenkin haluaa ilmaista jotain myös hahmon juonisisällöstä, vaatii tämä yleensä vähintään 3-4 riviä, jotta juonista ja hahmosta saa edes jotain kuvaa. Kuitenkin jos kuvaukset ovat yli 7 riviä pitkiä ja hahmoja on pelissä vaikkapa 50 kpl, alkaa siinä olla jo todella paljon luettavaa. Jos hahmoja siis on luokkaa 20-60, voi esim. 3-7 rivin mittainen lyhäri olla toimivin.

On tietenkin tilanteita, joissa isollakin hahmomäärällä pidemmät lyhärit voivat olla tarpeellisia, esim. tiivis yhteisö, jossa yhteisön pelaaminen tai vaikkapa juoruaminen on keskeinen osa peliä, mutta kannattaa harkita aika tarkkaan, onko se oikeasti tarkoituksenmukaista.

Jos hahmoja taas on vähän, niin mahtuu lyhäreihin tietenkin enemmän tietoja mukaan ja luettavan määrä pysyy silti järkevänä. Mielestäni yli 10 riviä alkaa kuitenkin olla jo aikamoisen pitkä lyhäri. Tätä pidemmissä lyhäreissä tuppaa lähes aina olemaan toistoa tai jotain sellaista tietoa, joka ei ole kovin oleellista tietää lyhärin yhteydessä, tai lauserakenteet ovat tarpeettoman monimutkaisia tai polveilevia. Liian pitkät lyhärit ovat raskaita lukea ja saattavat alkaa tuntua hahmokirjoitelmilta lyhärin sijaan.

Poikkeuksia tähän tietenkin on. Esimerkiksi joissain peleissä – etenkin pienemmissä joissa kaikki hahmot tuntevat hyvin toisensa – on saatettu osin yhdistää kontaktikuvaukset ja valmistautumisvaiheen lyhärit. Jos muista hahmoista ei ole juurikaan tietoa hahmoprofiilissa, voi olla tarkoituksenmukaista, että lyhärit puolestaan ovat pidemmät ja toimivat samalla kontaktikuvausten/profiilin täydennyksenä. Tällaista lyhäriä ei kuitenkaan kannata välttämättä käyttää ilmoittautumisvaiheen lyhärinä, vaan tällöin ilmovaiheessa voisi olla erikseen lyhyempi lyhäri.

Kaikki lyhärit samanpituisia
Yksi tärkeä aspekti lyhäreissä on, että ne kaikki olisivat suurin piirtein saman pituisia. Kannattaa siis määritellä lyhäreille minimi- ja maksimipituus tai tietty tavoiteltu rivimäärä, josta saa poiketa pienesti. Esimerkiksi: ”lyhärien pituustavoite 5 riviä, mutta saa poikeita tästä yhdellä rivillä suuntaan tai toiseen jos se tarkoituksenmukaista.” Jos lyhärien pituudessa on paljon eroja, tämä antaa herkästi mielikuvaa, että toisiin hahmoihin on panostettu enemmän kuin toisiin.

Valmistautumisvaiheen lyhäreissä saattaa kuitenkin olla isompia pituuseroja ihan pelillisistä syistä (esim. yhden hahmon konseptin keskeinen aspekti on se että muut tietää siitä kaikki juorut ja toisen että siitä ei muut tiedä paljonkaan.) Tällöin asian pitäisi kuitenkin olla tietoinen, harkittu päätös.

Kiteytä asiat, vältä toistoa
Kannattaa kiinnittää erityistä huomiota siihen, ettei toistele samoja asioita lyhäreissä, sillä se käy lukijalle puuduttavaksi. Esimerkiksi ”hahmo on niittänyt paljon mainetta taistelutantereilla. Hän on käyttänyt taistelutaitojaan säälimättömästi vihollisia kohtaan ja tullut yhdeksi tunnetuimmaksi soturiksi” toistaa saman asian kahteen kertaan eri tavoin muotoiltuna. Kannattaa poistaa ensimmäinen lause.

Myös jos useammassa hahmossa toistetaan samat asiat, niin mieti, voisiko hahmot niputtaa yhden ryhmäotsikon alle, jossa ryhmästä olisi yhteinen kuvaus? Esimerkiksi jos kolmessa hahmossa lukee ”hahmolla on kaksi sisarusta ja heidän perheensä on kuuluisa huippuravintoloista, joissa hahmo työskentelee” niin mitä jos joka hahmossa toistamisen sijaan laittaisi yhteisen otsikon ”perhe x”, sen alle yhteisen kuvauksen ”perhe x on kuuluisa huippuravintoloistaan. Perheeseen kuuluvat sisarukset a, b ja c, jotka kaikki työskentelevät perheen ravintoloissa” ja tämän jälkeen sitten perheeseen kuuluvien hahmojen oma kuvaus jossa ei toistettaisi enää ylläolevaa.

Hyvä lyhäri tähdentää hahmon ytimen ja pointin mielenkiintoisesti ja ymmärrettävästi. Lyhärin muotoiluun kannattaa siis varata enemmän aikaa kuin mitä tavallisen leipätekstin kirjoittamiseen menisi. Asioita ei kuitenkaan aina tarvitse ottaa niin vakavasti, ja harrastuksena tehdyssä vapaaehtoistyössä ei tietty ole vaadittua tehdä asioita loppuun asti hiotuksi. Eli kannattaa aina arvioida hyöty vs vaiva vs tavoiteltu laatutaso.

Lopputulos

Ennen kaikkea hyvä lyhäri palvelee sitä tarkoitusta, jota varten se on tehty. Kannattaa siis miettiä, miksi lyhärin kirjoittaa ja mitä sillä haluaa saavuttaa, ja miettiä sisältö sen mukaan sen sijaan että tekee vain autopilotilla “koska muutkin” tai “koska aina ennenkin”.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.