Tämän sivun sääntöjä saa kopioida, lainata ja linkittää niin Epel Larpin peleihin kuin muihinkin larppeihin. Jokaisessa Epelin pelissä on omat sääntönsä, mutta monet tällä sivuilla kuvailluista käytännöistä ja mallinnustekniikoista ovat käytössä useissa Epelin peleissä. Eivät kuitenkaan kaikissa.

Nämä säännöt ovat varsin yksityiskohtaiset, sillä ne on kirjoitettu ensikertalaiset larppaajat mielessä pitäen.

Tärkeimmät

Tärkeintä on pitää koko ajan mukana terve maalaisjärki, noudattaa Suomen lakia ja kunnioittaa muita pelaajia ja heidän peliään!

In-game ja off-game

In-game tarkoittaa, että on pelissä sisällä ja esitetään omaa hahmoa. Off-game taas tarkoittaa, että ei ole pelissä sisällä ja esitä omaa hahmoaan. Off-gamen merkki on käsi nostettuna nyrkkiin otsalle tai pään viereen. Pelaaja, jolla on käsi nyrkissä otsalla, on off-game, eikä häneen tule kiinnittää mitään huomiota, jos on itse in-game.

Pyri siihen, että kaikki mitä teet on in-game. Esimerkiksi vessassa voi käydä in-game, hahmosi voi myös nauraa hassulle jutulle in-game, eikä naurun ajaksi kannata mennä off-game, jne. Kaikki tilanteet pyritään selvittämään in-game improvisoimalla niin pitkälle kuin mahdollista.

Käytä off-gamea vain silloin kun on oikea tarve, sillä turha off-game häiritsee muiden eläytymistä tai voi jopa pilata pelin. Off-gamea tulee aina käyttää mahdollisimman huomaamattomasti, esim. kuiskaamalla, siirtymällä sivumpaan tai off-tiloihin. Off-gamea voi käyttää silloin, jos vaikka pitää kysyä pelinjohtajalta jokin juoniin liittyvä kysymys, jokin sääntöasia on epäselvä, vastaa toisen pelaajan off-kysymykseen tai on jotain omaan hyvinvointiin/terveyteen liittyvää asiaa muille pelaajille (”älä tuo sitä pähkinäpussia lähelle, oon allerginen”).

Turhaa ja epätoivottua off-gamea on taas off-vitsien heittely, pelin kommentointi (”olipa hauska tilanne”, ”sun hahmo on niin cool”), äänekäs ja keskeisellä paikalla tapahtuva off-game eli offaus, joka häiritsee muita jne. Kaiken tämän voi tehdä pelin jälkeen, siihen asti tulee malttaa mielensä. Jos tuntuu vaikealta pysyä hahmossa in-game, voi olla tarvetta ottaa pieni off-game tauko ja siirtyä off-tilaan vetämään henkeä ennen kuin jatkaa peliä. Jos jonkun offaus häiritsee sinua, niin älä epäröi huomauttaa asiasta, niin offaajat ymmärtävät siirtyä sivumpaan.

Jos mistä tahansa syystä tarvitsee ottaa taukoa pelistä, niin tulee siirtyä off-tilaan. Jos pelissä ei ole tällaista, kannattaa siirtyä mahdollisimman syrjäiseen paikkaan ja toisen pelaajan ilmestyessä paikalle ilmaista tälle olevansa offissa. Jos haluat keskeyttää pelaamisen kokonaan, ilmoita siitä pelinjohtajalle. Jos otat pidemmän tauon, niin siitä on kohteliasta sanoa myös kontakteille jos mahdollista, jotta nämä eivät etsi sinua turhaan.

Iff-game

Iff-game tarkoittaa sitä, että on epäselvää onko pelaajan toiminta in-game vai off-game tai että pelaaja tekee off-game asioita käyttämättä off-merkkiä. Esimerkiksi pelaaja sanoo asioita in-game, joita hahmo ei voisi mitenkään sanoa, esim. keskiaikapelissä hahmo sanoo että menee lämmittämään ruokansa mikrossa. Iff-gamea tulee ehdottomasti välttää, sillä se rikkoo eläytymistä ja on hämmentävää muille pelaajille. Aina kun teet/sanot jotain off-game, näytä selkeästi off-game merkkiä, ja kaiken muun ajan ole kokonaan in-game.

Peliohjeet & off-game laput

Jos johonkin esineeseen tai asiaa on kiinnitetty lappu, jossa lukee ”off-game”, tarkoittaa se, että sitä ei ole olemassa pelimaailmassa. Tällaisia voivat olla esimerkiksi huoneet ja pelaajien tavarat. Kaikissa off-game tavaroissa ei välttämättä ole off-lappua, joten joutuu päättelemään itse, onko asia in- vai off: esimerkiksi keskiaikapelissä pelaajan taskusta löytyvä puhelin tai salin nurkassa oleva tv ovat varmasti off-game, vaikka niissä ei olisikaan off-game lappua.

Peliohje taas on ohje, joka kertoo jotain, mitä tapahtuu tai pitäisi tapahtua in-game. Peliohjeita voi tulla pelinjohdon puolesta, jolloin ne ovat yleensä oleellinen osa juonten etenemistä ja suunniteltua pelikokemusta. Peliohjeita voi myös itse antaa muille pelaajille tai sellaisia saattaa saada muilta pelaajilta. Peliohje voi olla sanallinen tai tekstimuotoinen.

Peliohjeella on suotavaa korvata off-game, jos pitää esimerkiksi huutaa jokin lyhyt off-game ohje muille pelaajille. Usein tämä liittyy taikuuteen tai muihin asioihin, joita ei voida toteuttaa tai nähdä oikeasti, esimerkiksi: ”Peliohje: suojelius näyttää tiikeriltä” tai ”Peliohje: sun juomassa on myrkkyä, joka aiheuttaa huonoa oloa.” Peliohje on aina automaattisesti off-game, eikä silloin tarvitse käyttää off-game merkkiä, kunhan sanoo selkeästi alussa ”peliohje”. Sanallisen peliohjeen tulee aina olla lyhyt ja ytimekäs, kirjalliset peliohjeet voivat olla pitkiäkin. Pidemmät sanalliset peliohjeet on järkevämpää käydä läpi off-game.

Älä käytä peliohjetta/off-gamea, jos taikuuden vaikutukset ovat ilmiselviä: esimerkiksi jos osoitat taikasauvalla jotain ja huudat ”sytyjo!”, niin kaikki esittävät kuin osoittamasi asia olisi syttynyt palamaan, eikä erillistä peliohjetta tarvita.

Myös esineisiin on saatettu kiinnittää peliohjeita tai off-game lappuja, jotka pitää lukea jos on esineen kanssa tekemisissä. Esimerkiksi esineessä saattaa lukea: ”Peliohje: jos kosket esineeseen, pyörryt hetkeksi” tai ”Off-game: jos hahmosi koskee esineeseen, pyörryt hetkeksi.”

Peliohjeissa saamiaan ohjeita tulisi noudattaa ja pelata läpi. Kuitenkin jos jokin asia on sinulle pelaajana ahdistava, niin silloin voit jättää peliohjeen välistä tai vaikka toteuttaa sen vain osittain tai hieman muunneltuna.

Aineet ja taikaesineet

Kaikissa taikaesineissä tulee olla off-lappu, jossa kerrotaan mitä esine tekee. Jos esim. loitsit tuolin niin, että se puraisee siihen istuvaa, kirjoita näkyvä off-lappu tuoliin, esim. “Peliohje: tuoli puraisee kun istut siihen. Vaikutus lakkaa, kun joku purkaa kirouksen (melko helppo purkaa).”

Kaikissa aineissa, jos ne ovat jotain muuta kuin oikeasti ovat, tulee olla peliohje tai off-lappu selittämässä, mitä aine on, ellei se käy purkista muuten ilmi. Esimerkiksi jos sinulla on vodkapullo, jossa on sisällä oikeasti vettä mutta se on in-game vodkaa, erillistä peliohjetta ei tarvita, koska kaikki tajuavat pullosta että sen sisältö on leikisti vodkaa. Jos sinulla on kuitenkin etiketitön pullo, jossa on sisällä vaikka tappavaa myrkkyä, tulee pullon kyljessä lukea esimerkiksi että ”Peliohje: jos juot pullon sisällön, kuolet 30 minuutin kuluessa, ellei joku anna sinulle vastamyrkkyä. Alat saada muutaman minuutin kuluttua juomisesta valitsemiasi myrkytysoireita.”

Kaikkiin aineisiin ja taikaesineisiin tulee aina kysyä lupa pelinjohdolta, jotta ne eivät sekoita pelinjohdon suunnittelemia juonia.

Tavarat ja in-game varastaminen

Muiden off-game tavaroihin ei saa koskea! Niitä ei tule varastaa eikä penkoa. Omat off-tavarat tulee laittaa pelinjohdon ilmoittamaan paikkaan: useimmiten tämä on esimerkiksi sängyn alla, off-game kaapissa tai autossa.

Muiden omaisuutta, myös pelinjohdon antamia proppeja, tulee käsitellä huolella. Mitään ei saa hajottaa ilman, että on saanut omistajalta luvan siihen. Esimerkiksi jos hahmosi katkaisee toisen taikasauvan, et saa katkaista sitä oikeasti, vaan hieman ylinäyttelet katkaisevasi sen ja sanot vaikkapa in-game että ”noin, nyt et voi käyttää enää sauvaasi!”, jotta kaikki tajuavat, mitä tapahtui.

In-game tavaroissa perussääntö on, että älä varasta tai takavarikoi mitään ilman, että toinen pelaaja tietää, kenellä se on. Jos jonkin esineen puuttuminen torppaa juonen edistymisen, näin tiedät keneltä mennä offissa pyytämään sitä takaisin. Poikkeuksena on pelinjohdon ohjeistama tai juoniin kirjoitettu varastaminen, jolloin saa varastaa huomaamatta. Esimerkiksi jos hahmosi löytää salaisen huumekätkön, joka selkeästi liittyy jonkun muun juoniin, tästä voi laittaa vaikka ison ilmoituksen ”huumekätkö löytynyt ja takavarikoitu opettajien toimesta”, niin kyseinen pelaaja ei etsi sitä muualta turhaan. Muista palauttaa kaikki toisille kuuluvat tavarat pelin jälkeen!

Konfliktitilanteet

Fyysinen tappelu
Toista ei saa satuttaa oikeasti! Fyysinen tappelu näytellään hidastetusti ja hellävaraisesti. Pelaajilla saattaa olla polvivammoja/sydäntahdistimia yms, eli jos haluat jonkun kanssa vähän rajumpaa ravistelua/tönimistä/tms, niin sovi tästä etukäteen tai offissa. Ole erityisen varovainen pelaajan kanssa, joita et tunne hyvin, siltä varalta että tällä on jokin terveydellinen tila! Jos vastapelaajan meno tuntuu liian rajulta niin käytä turvasanaa tai huomauta asiasta offissa.

Luonnollisesti se hahmo, joka on in-game isompi, vahvempi ja taitavampi, pärjää paremmin tappelussa. Heikomman vastapuolen tulisi tällöin tukea toisen pelaamista esittämällä jäävänsä häviölle. Jos hahmot ovat tasaväkisiä, niin tilanteet mennään vapaasti improamalla. Tällöin pidä mielessä suuremman draaman sääntö, play to lose (häviä puolet ajasta, voita puolet ajasta) sekä oman kokemuksesi lisäksi myös muiden kokemus.

Lähtökohtaisesti tilanteet pyritään pelaamaan improten ilman offia, mutta jos tulee tarve päättää jonkin konfliktin voittaja offin puolella, niin offissa voi käydä pikaisen KPS:än (kivi-paperi-sakset). KPS:än voittaja voittaa tappelun, ja tilanne näytellään sen mukaisesti.

Tappelun jälkeen älä unohda sen aiheuttamia vahinkoja, vaan näyttele että sinua sattuu esimerkiksi leukaan jne.

Aseet
Aseita saa ottaa peliin mukaan vain pelinjohdon luvalla tai ohjeistuksella.

Kaikkien teräaseiden tulee olla pehmeitä, esim. lateksi tai bofferi. Useimmissa peleissä hyväksytään myös muoviset aseet, kuten teatteriveitsi, mutta niitä tulee käyttää hellävaraisesti, jotta toista ei satu. Joissain larpeissa (mutta ei kaikissa, varmista asia!) propiksi saa ottaa myös oikean tylpän/ei-teroitetun metallimiekan tai pikkupuukon vyölle, mutta näitä ei missään nimessä saa käyttää konflikteissa, vaan ne ovat vain ja ainoastaan koristeeksi. Oikeita veitsiä ei saa missään tapauksessa käyttää edes uhkailuun missään henkilöiden välisessä konfliktissa! Eli puukko pysyy aina tupessa ja sillä selvä. Muista huomioida myös Suomen laki, eli julkisilla paikoilla ei saa kantaa aseita.

Ampuma-aseet ovat aina tyhjiä jäljitelmiä, ja oikeat aseet ovat ehdottoman kiellettyjä. Airsoft-aseet tulee huolella tarkistaa ja tyhjätä panoksista. Asetta käyttävä huutaa ampuessaan “laukaus” ja kohde, mihin tähtää, esim. “laukaus Johnin jalka”. Kohde päättää itse, osuuko vai ei: mitä kauempana on ja mitä enemmän liikkuu, sen vaikeampi osua.

In-game kuoleminen
Eri peleissä on eri sääntöjä hahmojen kuolemisen suhteen. Useimmiten kuitenkin hahmo voi kuolla vain, jos pelaaja niin haluaa ja päättää itse. Jos hahmosi joutuu tilanteeseen, jossa voisi kuolla etkä halua tämän kuolevan, niin hahmo pelastuu tilanteesta täpärästi valitsemallasi tavalla. Jos hahmosi haluaa tappaa toisen hahmo, niin pelaa tilanteet niin, että toisella on aina mahdollisuus selviytyä. Juonien vuoksi hahmot saavat kuolla aikaisintaan pelin lopussa, ellei toisin ohjeistettu.

Joissain peleissä hahmojen kuoleminen on kiellettyä kokonaan ilman pelinjohdon lupaa, sillä osa pelaajista ei halua pelata läheisen kuolemaa tai kuolema voi pilata jonkun juonen. Ennen kuin pelaat hahmosi kuoleman, muista harkita ja huomioida miten se vaikuttaa muiden peliin. Kuolema kannattaa myös pelata hitaasti, jotta muut ehtivät sanomaan viimeisiä sanoja ja hyvästelyjä.

Intiimit tilanteet

Jos näet jonkun tekemässä jotain tässä kuvailluista mallinnustekniikoista, tarkoittaa se, että hahmot joko suutelevat tai harrastavat seksiä, eli reagoi sen mukaisesti.

Suudelma
Suudelmaa mallinnetaan muutamalla eri tapaa, ja voit valita itsellesi mieluisimman: nenänpäiden hierominen yhteen, kämmenet vastakkain ja oman kämmenselän suuteleminen, tai vähintään kaksi omaa sormea toisen suulle ja niiden pussaus. Ketään ei saa suudella oikeasti! Jos kuitenkin haluat pussailla jonkun kanssa oikeasti, on se ok silloin jos asiasta on sovittu ennen peliä tai off-game ja asia on kummallekin ok.

Seksi
Seksiä voi mallintaa siten kuin kokee mieluisimmaksi, joten sovi vastapelaajan kanssa mitä käytetään. Jos etukäteen ei ole sovittu mitään, aloitteentekijä voi valita mallinnuksen ja vastapuoli voi halutessaan pyytää toista mallinnustapaa. Oikeasti seksiä ei saa pelin aikana harrastaa, ei edes silloin kun se olisi kummallekin ok!

– Offissa puhuminen: tilanteen voi käydä läpi kuvailemalla offissa esimerkiksi hahmojen tunnetiloja ja tilanteen tunnelmaa (esim. ”hahmoni vaikuttaa ujolta mutta selvästi nauttii”).

– Ars amandi: kummatkin koskettelevat toistensa käsiä kyynärpäiden alapuolelta (kämmeniä, sormia, rannetta jne), ja kosketuksen laatu kuvaa hetken laatua, esim. hellä/kovemmat otteet, missä määrin osapuolet osallistuvat jne. Tekniikalla voi saada tunnepeliä ilman offia.

– Hartiahieronta edestäpäin. Toisen hierominen takaapäin on ihan tavallista hierontaa, ei siis seksiä.

Näiden lisäksi voi myös halutessaan kolistella seiniä tai sänkyä asiaan kuuluvan melun aiheuttamiseksi, ja sotkea ulkonäköä. Tämä ei kuitenkaan pakollista.

Hyväksikäyttötilanteita saa pelata AINOASTAAN jos pelaajat keskenään offin puolella näin sopivat ja kumpikin kokee peliaiheen sopivaksi ja turvalliseksi. Hyväksikäyttötilanteet lähtökohtaisesti pelataan sopimalla tapahtumat sanallisesti offissa, ilman fyysistä kontaktia.

Käytä turvasanaa, jos sinulle tulee läheisyydestä tai pelitilanteesta liian epämukava olo! Kunnioita kaikkien fyysisiä rajoja, älä esim. koskettele toisen intiimimpiä alueita (takapuoli, rinnat) tai yllättäen halaa ketään, ellet tunne henkilöä hyvin ja tiedä sen olevan ok. Tämä pätee myös offin puolella!

Kielet

Yleisesti suomi kuvaa pelissä sitä kieltä, mitä suurin osa hahmoista puhuu (esim. englanti). Jos hahmosi puhuu tai sanoo jotain jollain muulla kielellä, nosta tämän ajaksi käsi sormet ristissä kasvojen viereen, ja sano lauseen/keskustelun alussa kieli, esim. “ranska: mitä sulle kuuluu?” Jos oikeasti suomenkielinen teksti (esim. kirje) on in-gamena muuta kieltä kuin pelin pääkieltä, pitää tästä olla off-game huomio tekstin ylälaidassa. Jos et osaa kyseistä kieltä, et voi lukea kirjoitusta, vaikka kirjoitukset ovat oikeasti suomeksi.

Taikuus

Jokaiseen larppiin on määritelty omat taikuussääntönsä. Potter-peleihin voi lainata taikuussääntöjä Feenikslaululta, ja samantyyppiset säännöt ovat käytössä suurimmassa osassa Epelin Potter-pelejä.

Turvallisuus

Larpeissa on turvasana. Jos haluat keskeyttää jonkun epämukavan tilanteen, sano ääneen ”TURVASANA”. Silloin vastakkaisen pelaajan pitää välittömästi lopettaa se, mitä ikinä olikaan tekemässä sinulle, tai voit itse lopettaa sen, mitä et halua tehdä toiselle pelaajalle. Tämän jälkeen off-gamena voi keskustella siitä, miten tilanteesta jatketaan. Esim. peruutetaan ja jatketaan aiemmasta hetkestä eri tavalla eteenpäin tai pelaajat sopivat että hahmot tekevät jotain sellaista in-game mitä pelaajat eivät toteuta ollenkaan oikeasti. Turvasanan käyttäjän ei tarvitse selittää miksi käytti turvasanaa, ellei halua. Turvasanan sijaan voit käyttää myös off-gamea, jos se tuntuu luonnollisemmalta, esim. “off, älä vedä noin kovaa.”

Pelissä voi käyttää myös liikennevaloja. “Vihreä” tarkoittaa, että haluat eskaloida tilannetta pidemmälle; “keltainen” tarkoittaa että nyt on hyvä mutta et halua pidemmälle; “punainen” tarkoittaa että haluat lievempää toimintaa mutta et lopettaa kokonaan. Jos haluat toiminnan kokonaan loppuvan, käytä turvasanaa. Värin voi sanoa vastapelaajalle, jos haluaa liikuttaa esim. konfliktia erityisesti johonkin suuntaan, kuten “off, vihreä”. Tähän vastapelaaja voi vastata vaikka “keltainen”, jos ei itse halua eskaloida. Jos haluat tarkistaa vastapelaajalta, mihin suuntaan tämä haluaa tilannetta viedä, kysy “off, väri?”

Jos joku esittää vakuuttavasti esim. pyörtymisen, sairas- tai ahdistuskohtauksen, etkä ole varma onko hätä oikea vai esitystä, voit kysyä “off, oletko ok?” Jos myöntävä vastaus tulee, jatkakaa, jos ei, auta tai kutsu apua. Jos vastapuoli tuntuu epäröivän, voit pyytää tätä kuvailemaan miltä tuntuu, jolloin saa paremman käsityksen onko tämä oikeasti ok vai ei.

Jos huomaat tai koet jonkin vaaratilanteen, esim. loukkaantumisen, tulipalon tai muuta vastaavaa, huuda ”HOLD!”. Kaikki tämän kuulevat toistavat myös ”HOLD”, jotta tieto kulkeutuu varmasti kaikille. Tällöin kaikkien täytyy heti lopettaa peli. Tilanne täytyy selvittää ja pelinjohtaja kutsua paikalle. Peliä saa jatkaa vasta kun pelinjohto on antanut luvan.

Jos pelinjohtaja huutaa ”PELI SEIS!” kaikki lopettavat pelaamisen. Tämä saatetaan huutaa, jos sattuu esim. jokin onnettomuus. Pelin alkaessa huudetaan ”PELI ALKAA!” ja loppuessa ”PELI LOPPUU!”.

Älä käytä ”apua” huutoa in-game, vaan muotoile asia toisin, esim. ”auttakaa, maaginen tulipalo”.

Jos joku pelaaja käyttäytyy huonosti, sääntöjen tai hyvän tavan vastaisesti, etkä halua itse huomauttaa (tai hän ei kuuntele huomautustasi), voit tulla sanomaan asiasta pelinjohdolle, joka ottaa sen hoitaakseen.

Epelin larpeissa ei hyväksytä ahdistelua ja häirintää (paitsi hahmojen toimintana pelissä, kaikkien osapuolten rajoja kunnioittaen). Tavoitteena on luoda yhdessä turvallinen peliympäristö jokaiselle peliin osallistujalle. Epelin peleissä sovelletaan häirinnän vastaista materiaalipakettia. Peliin osallistuvan tulee tutustua materiaaliin huolellisesti ja sitoutua omalla toiminnallaan edistämään turvallista peliympäristöä ja torjumaan häirintää.

Suuremman draaman sääntö

Pyri pelaamaan tilanteet mahdollisuuksien mukaan siten, että niistä koituu suurempaa ja parempaa draamaa kaikille osapuolille. Esimerkiksi juoruile kaikkea kuulemaasi eteenpäin, mokaile hahmossasi, tee salakuuntelu helpoksi, kailota kiinnostavat uutiset mahdollisimman monelle ja pelaa draamat julkisesti.

Mainio keino toisten draaman tukemiseen on olla kiinnostunut näiden hahmojen asioista: reagoi muiden hahmojen ongelmiin sekä kysele ja keskustele näiden kanssa näiden jutuista. On täysin ok mennä mukaan muiden juoniin, mutta älä kuitenkaan “varasta” muiden juonia (eli pelaa toiselle hahmolle tarkoitettua juonta tämän puolesta, ellei hahmo toisin pyydä).

Suuremman draaman sääntö ei kuitenkaan tarkoita:
– Että samoja draamoja tarvitsee vatvoa loputtomiin – anna asioiden myös ratkeja ja saapua päätökseen! Näin on etenkin jos kyseessä on yksittäinen peli eikä kampanja, tai jos peli lähestyy loppua eivätkä asiat ole vielä ratkenneet.
– Että kaikki möläytettäisiin heti pelin alussa – pelaamista kannattaa venyttää koko pelin ajaksi MUTTA älä jätä asioita ihan viime tippaan, sillä niiden paljastumisesta voi koitua vielä tuntikaupalla peliä muille!

Play to lose

Larppi ei ole kilpailu! Pelin pohjimmainen tavoite on tehdä mielenkiintoinen elämys kaikille. Larpissa ei ole voittajia, ja oman hahmon pönkittäminen ja voittaminen muiden kustannuksella (eli aiheuttamalla muille ikävä peli) on pahalla katsottua. Hahmojen tavoitteet ovat sitä varten, että larpissa olisi tekemistä ja syntyisi mielenkiintoisia tilanteita. Ei haittaa, vaikket koskaan saavuttaisi hahmosi tavoitteitta.

Play to lose ei tarkoita että pitäisi hävitä koko ajan, vaan löytää hyvä tasapaino voittamisen ja epäonnistumisen välillä. Tarjoa myös muille mahdollisuus voittaa ja onnistua häviämällä välillä itse, mutta älä aja hahmoasi niin syvään jatkuvan häviämisen kuoppaan, että pelaaminen ei ole enää sinulle mielekästä. Myös yhteinen voittaminen ja menestyksen pelaaminen (kaikki hahmot voittavat tilanteessa) on oikein ok, jos se on pelaajille mielekkäin ratkaisu. Häviämällä voi kuitenkin usein syntyä hienoja ja jännittäviä tilanteita.

Metatieto

Metatieto tarkoittaa tietoa, jonka pelaaja tietää, mutta hahmo ei. Tällaista tietoa voivat olla esimerkiksi tiedot muiden hahmojen juonista, salaisuuksista ja ominaisuuksista, tiedot pelin tulevista tapahtumista tai aikatauluista, tiedot pelin säännöistä, muiden pelaajien rajoista yms. On sekä hyviä että huonoja tapoja käyttää metatietoja hyödykseen.

Lyhyesti: Sallittua metatiedon käyttöä on sellainen, joka parantaa kaikkien peliä ja sopii pelimaailmaan. Kiellettyä metatiedon käyttöä on sellainen, joka vaikuttaa negatiivisesti muiden peliin eikä sovi pelimaailmaan.

Pidemmästi:

Seuraavanlainen metatiedon käyttö on kiellettyä:

  • Metatiedon käyttäminen tavalla, joka huonontaa muiden pelikokemusta. Esimerkiksi tiedon käyttö “voittaaksesi” jonkin juonen tai kohtauksen tai pönkittääksesi oman hahmosi peliä muiden kustannuksella. 
  • Metatiedon käyttäminen tavalla, joka rikkoo pelimaailman illuusioita. Esimerkiksi hahmosi ei voi kertoa muille että avaruusoliot ovat oikeasti punaisia, jos hahmollasi ei ole tätä tietoa, vaikka pelaajana tietäisit asiasta.

Sallittua ja hyvänlaista metatiedon käyttöä on yleensä kaikki sellainen, joka parantaa kaikkien kokemusta ja on jotenkin perusteltavissa pelimaailman sisäisesti, niin että pelimaailman illuusio ei rikkoudu. Tällaista käyttöä on esimerkiksi:

  • Huomioit vastapelaajien rajat ja pelimukavuuden, pelin säännöt ja pelinjohdon ohjeistukset. Tällainen metatiedon käyttö on pakollista, eikä haittaa vaikka se rikkoisi pelin illuusion sillä turvallisuus on kaikkea muuta tärkeämpää.
  • Juonten rytmitys ja valikointi: priorisoit joitain juonia koska tiedät niiden olevan tärkeitä, tai ajoitat juonia tietyllä tavalla, koska tiedät että se tekee pelistä paremman.
  • Hankkiudut oikeaan paikkaan oikeaan aikaan, koska se tekee kaikkien osallisten pelistä siistimmän: esimerkiksi hahmosi päättää lähteä kävelylle ulos muuten vaan, vaikka oikeasti lähdet sinne siksi että tiedät että ulkona tapahtuu pian siisti kohtaus.
  • Sovit kanssapelaajien kanssa joitain peliin sopivia kohtauksia etukäteen, koska niin saatte pelistä enemmän irti (esim. tappelukohtaus negakontaktien välillä).

Huomioi pelaajien erot metatiedon käytössä:

  • Jotkut pelaajat pitävät kovasti yllätyksistä ja juonenkäänteistä, eli olethan tosi tarkkana, että et spoilaa näitä kanssapelaajillesi ennen peliä!!
  • Jotkut pelaajat tykkäävät metatiedosta, koska se parantaa heidän peliään. Jos kuulut näihin, niin pyydä tarvitsemaasi metatietoa rohkeasti pelinjohdolta ja kanssapelaajiltasi. Jos kanssapelaajasi selvästi sanoo haluavansa metatietoa, niin voit tälle kertoa siinä määrin kuin tämä sitä haluaa.
  • Ennen kuin jaat mitään hahmosi salaisuuksia tai juoniasioita toisille pelaajille, niin tarkistathan kanssapelaajaltasi, haluaako tämä tietää, ja kunnioita tämän pyyntöä, mikä se sitten onkaan. Kieltäydy rohkeasti metatiedosta, jos et sitä halua.
  • Turvallisuusasiat kuten rajat taas ovat sellaista metatietoa, jota ehdottomasti kannattaa ja pitää jakaa kanssapelaajien kanssa.

Metatiedon käyttö on taitolaji, joka vaatii yleensä useiden larppien verran harjoittelua. Ei siis tarvitse yhtään huolestua, jos tuntuu siltä että ensimmäisissä peleissä ei osaa. Jos metatiedon käyttö tuntuu hankalalta, niin kannattaa mieluummin olla liian varovainen metatiedon käyttämisessä ja jakamisessa kuin että jakaa ja käyttää sitä vapaasti.

Lisää aiheesta voi lukea vaikkapa täältä: The Art of Steering

Hahmon esittäminen

Harjoittele hahmosi kunnolla ulkoa. Ihan kaikkia pikku yksityiskohtia ei välttämättä tarvitse muistaa, sillä jos niitä tarvitsee, niin ne voi tarkistaa pelin aikana tai joissain tapauksissa jopa keksiä itse. Eläydy hahmoosi ja harjoittele vaikka kotona hahmon eleitä ja pohdi hahmon reaktioita etukäteen eri tilanteisiin.

Yksi hahmolomakkeesi tärkeimmistä asioista on kontaktit. Opettele kontaktien nimet, sillä olisi aika noloa, jos hahmosi yhtäkkiä unohtaisikin pitkäaikaisen työtoverinsa tai parhaimman ystävänsä nimen.

Mitä paremmin muistat ulkoa säännöt ja hahmon, sitä sujuvampaa ja helpompaa pelaaminen on kaikkien kannalta. Jos satutkin unohtamaan jotain, ei se ole niin vaarallista. Loppujen lopuksi määränpää on hauskanpito

Sinun ei kaikissa tilanteissa tarvitse välttämättä toimia juuri niin kuin hahmosi toimisi, jos se tuo kaikille parempaa peliä ja sinulla on sille jokin selitys, esim. hetken hairahdus. Hahmosi mielipiteet ja tavoitteet voivat muuttua larpin aikana: hahmoprofiili on vain lähtötilanne, eikä sitä ole pakko seurata orjallisesti. Ota kuitenkin huomioon muiden peli: monet hahmollesi kirjoitetut tehtävät ja juonet saattavat olla tärkeitä ja tuoda merkittävää lisäpelaamista toisille hahmoille. Tämän vuoksi hahmoprofiilissa korostetut asiat on hyvä ja joskus hyvinkin tärkeä toteuttaa. Jos olet epävarma jonkun asian tärkeydestä, niin aina voi tarkistaa pelinjohtajalta.

Lopuksi

Muista, että tämä on vain larppausta. Pohjimmiltaan kaikilla on tarkoitus olla hauskaa tai saada muuten mielekkäitä kokemuksia. Larpin loputtua asioista voi ja kannattaa keskustella. Erityisesti jos jokin pelissä tapahtunut asia jäi kaivelemaan, niin tästä kannattaa ehdottomasti puhua asianomaisten kanssa, että se ei jää turhaan hiertämään välejä. Muista, että jos joku sanoi ja teki ilkeitä asioita hahmollesi larpin aikana, ei hän tarkoittanut niitä oikeasti – oikeasti kyseessä saattaa olla tosi mukava ihminen, eivätkä pelaajat usein ole ollenkaan sellaisia kuin hahmonsa.

Turvallista ja hauskaa larppausta!