Tässä hieman larppaukseen ja cosplayihin liittyvää perussanastoa niille, keille aihe on vielä hieman tuntemattomampi. Tässä on vain yleisin sanasto, joka esiintyy meidän larpeissamme ja näillä sivuilla, tarkempi ja laajempi larp-sanasto löytyy esim. larp.fi:stä. Jos et ole koskaan edes kuullut larppauksesta, kannattaa tutustua noihin sivuihin ensin.

Alkubriiffi Ennen larpin aloitusta pidettävä keskustelu, jossa kerrataan esim. sääntöjä ja larppiin liityviä asioita ja vastataan pelaajien kysymyksiin.

Avoin peli Peli/larppi, johon kaikki halukkaat saavat ilmoittautua ja ilmoittautuminen on julkisesti auki.

Bindaus Bindaus tarkoittaa sitä, että naispuolinen henkilö sitoo rintansa littanaksi esim. siteen/kankaan/teipin tai bindausliivien avulla. Näin tehdään yleensä kun esitetään miespuolista henkilöä esim. larpeissa tai cosplayssa.

Bofferi Larpeissa käytettävä turvallinen ase, joka on tehty esim. putkesta, joka päälystetään vaahtomuovilla ja ilmastointiteipillä. Bofferiaseita käytetään larpeissa useimmiten miekan korvikkeina.

Con Tulee sanasta convention, konventti. Tarkoittaa tapahtumaa, johon kerääntyy tietyn alan harrastajia, ja jossa on kaikenlaista ohjelmaa, esim. luentoja, paneeleja, myyntipöytiä. Suomessa järjestettäviä roolipeliconeja ovat esim. Ropecon ja Tracon.

Cosplay Costume-play. Tarkoittaa sitä, että pukeudutaan joksikin hahmoksi. Länsimaissa cosplaylla tarkoitetaan lähinnä anime/manga/pelihahmoksi pukeutumista, mutta Japanissa se tarkoittaa kaikkea joksikin hahmoksi/henkilöksi pukeutumista.

Debriiffi, debrief Kertomus siitä, mitä omalle hahmolle tapahtui larpissa. Voi olla kirjoittajan valitsemassa muodossa (1. vai 3. persoona jne).

Hahmokuvaus, hahmokirjoitelma, hahmo Hahmokirjoitelma lähetetään pelaajille ennen larppia. Se on kirjoitus, jossa kerrotaan kaikki tarvittavat hahmon tiedot ja millainen hahmo on, jotta pelaaja osaa toimia ja esittää sitä larpissa.

IC, In Character Tekeminen, toiminta ja käyttäytyminen, joka on hahmon luonteen mukaista

In-game Pelinsisäinen, larpin/pelin aikana tapahtuva. Tarkoittaa siis tapahtumia ja toimintaa, joka tapahtuu pelissä, sijoittuu pelin maailmaa, ja kaikkea toimintaa, jota hahmot tekevät.

KPS, kivi-paperi-sakset Tätä käytetään joissain larpeissa taisteluissa ratkaisemaan, esim. kumpi voitti taistelun, osuiko jokin isku yms.

Kutsupeli Larp/peli, johon kutsutaan tietyt henkilöt ja ilmoittautuminen ei ole julkisesti avoinna.

Kirjoittaja, hahmokirjailija, käsikirjoittaja Kirjoittavat larpin juonen, hahmot, alkuasetelman ja maailman.

Loppubriiffi Larpin jälkeen käytävä keskustelu, jossa kerrataan larpin tapahtumia, ja jossa pelaajat voivat kertoa hahmojensa tekemisistä larpin aikana. Loppubriifissä annetaan myös useimmiten palautetta menneestä larpista.

Mallinnus Jotain oikean elämän ilmiötä mallinnetaan, eikä toteuteta oikeasti. Esim. suutelua kuvataan nenänpäitä yhteen hieromalla, seksiä hieromalla hartioita.

NPC, non-player-character Hahmo, jolla on jokin tietty tehtävä larpin aikana, eikä hän siis vapaasti pelaa hahmoa. Tällaiselle hahmolle on määrätty ennalta, mitä hänen tulee tehdä pelin aikana. NPC-hahmo vie useimmiten juonta jollain tapaa eteenpäin. NPC:iden pelaajat ovat siis pelinjohtajan apulaisia.

Off-game In-gamen vastakohta, eli larpin ulkopuolinen toiminta. Toiminta, jota pelaajat tekevät/sanovat omana itsenään, ei hahmona. Jos esim. kysyt larpin sääntöjä kesken larpin tai sanot tai teet jotain, jota hahmosi ei sano/tee, niin tämä on off-gametusta.

OOC, Out Of Character Tekeminen, toiminta ja käyttäytyminen, joka ei sovi hahmoon, sen kuvaukseen tai luonteeseen. Esim. jos hahmo, joka on tavallisesti hiljainen, esitetään yhtäkkiä todella puheliaana, niin tämä on OOC-käyttäytymistä.

PC, player character Tavallinen vapaa hahmo, jota pelatessa pelaaja tekee, mitä hahmo tekisi. PC on siis NPC:n vastakohta.

Pelinjohtaja, PJ, GM, Game Master Henkilö, joka johtaa peliä/larppia. Pelinjohtaja on usein sama henkilö kuin pelintekijä, mutta ei aina. Pelinjohtaja vahtii ja varmistaa, että kaikki sujuu hyvin ja larpin juoni menee haluttuun suuntaan / eteenpäin.

Pelinjärjestäjä Henkilö, joka järjestää pelin. Järjestäjä hankkii pelipaikan, huolehtii ruokailusta, majoituksesta ym. käytännönasioista. Usein pelinjohtaja on ainakin yksi pelinjärjestäjistä.

Pelintekijä Henkilö, joka on tavalla tai toisella osallistunut pelin tekemiseen, esim. kirjoittamiseen tai käytännönjärjestelyihin.

Proppi, proppaus Larpeissa käytettävä in-game vaatetus, pukeutuminen ja kaikki rekvisiitta ja in-game tarvikkeet.

Sykli Päivän ja yön rytmi. Joissain larpeissa päivän ja yön rytmi on erilainen kuin oikean kellon mukaan. On esim. päätetty, että larpissa yhtä päivää vastaa kaksi tuntia meidän oikeassa ajassa ja yö kestää tunnin, ja sitten tulee taas seuraava päivä. Hahmot siis elävät tämän rytmin mukaan, ikään kuin kyseinen kaksi tuntia olisi oikeasti koko 24 tunnin päivä. Syklin tahti ja rytmin pituudet vaihtelevat eri larpeissa.

Genrekuvaukset

Tässä hyvin löyhät kuvaukset genreistä, joita käytämme larppien kuvauksissa.

Romantiikka Juonikuvioissa keskitytään romanttisiin ihmissuhteisiin.
Huumori Juonikuvioissa humoristia elementtejä ja piirteitä, ts. ei kovin vakavaa menoa.
Draama Juonikuvioissa sekalaista kanssakäymistä ja elämän ”normaaleja” ongelmia ja tapahtumia.
Mysteeri Juonissa on jonkin arvoituksen tai mysteerin ratkaisua ja etsimistä.
Toiminta Juonikuvioissa toimintaa, kuten taistelua, takaa-ajoa, piiloutumista jne.
Seikkailu Hahmot kokevat ja näkevät uusia ja jännittäviä asioita seikkailullisessa mielessä.
Juonittelu Pelissä keskitytään jonkin tavoitteen saavuttamiseen juonimisen ja keskustelun kautta.
Kauhu Pelissä kauhuelementit keskeisessä osassa.
Fantasia Pelissä on mukana yliluonnollisia asioita, taikuutta ja taikaotuksia.
Sci-fi Peli sijoittuu tulevaisuuteen, ja tulevaisuuden teknologiat ovat osa peliä.