Tämän sivun sääntöjä saa kopioida, lainata ja linkittää niin Epel Larpin peleihin kuin muihinkin larppeihin. Lupaa ei tarvitse kysyä, ja sääntöjä saa muokata. Jokaisessa Epelin larpissa on omat sääntönsä, eli katso jokaisen eri larpin säännöt aina ensisijaisesti kyseisen larpin materiaaleista. Monet tällä sivuilla kuvailluista käytännöistä ja mallinnustekniikoista ovat käytössä useissa Epelin peleissä, mutta eivät välttämättä kaikissa.

Nämä säännöt ovat varsin yksityiskohtaiset, sillä ne on kirjoitettu ensikertalaiset larppaajat mielessä pitäen.

Säännöt on päivitetty viimeksi elokuussa 2022.

Suomen laki & järjenkäyttö

Larpissa tulee aina noudattaa Suomen lakia. Pidä myös mukana terve järki. Osallistumalla larppiin sitoudut noudattamaan näitä sääntöjä.

Vastuut
Kaikki osallistujat ovat vastuussa omasta toiminnastaan itselleen ja toisille. Pelinjärjestäjä ei ole välillisesti vastuussa mistään osallistujien tekemästä eikä mahdollisesti heille tai heidän omaisuudelleen tapahtuvasta vahingosta, myöskään alaikäisten pelaajien kohdalla. Järjestäjätiimi kuitenkin huolehtii, auttaa ja toimii selvittelijänä ongelmallisissa tapauksissa ja ottaa tarpeen tullen yhteyden huoltajiin tai viranomaisiin.

Vakuutukset
Osallistujia ei ole vakuutettu järjestäjien toimesta, eli jokaisella on oltava voimassa tarvitsemansa ja haluamansa koti-, sairas- ja matkavakuutukset. Kaikki ovat korvausvastuussa toisille, toisten omaisuudelle tai tapahtumapaikalle vahingossa tai tahallaan aiheuttamistaan vahingoista.

Toisten huomioiminen

Toiset osallistujat ja heidän rajansa tulee ottaa kaikessa toiminnassa huomioon ja eläytymisestä huolimatta muistaa, että jokaisen hahmon takana on pelaaja, joka haluaa myös pitää hauskaa. Koko tapahtuman tarkoitus on tuottaa mahdollisimman hyvä elämys mahdollisimman monelle pelaajalle (mieluiten ihan kaikille!), mistä syystä oma mahdollinen voitontahto ja kunnianhimo on tarvittaessa osattava asettaa sivuun.

Kunnioita toisten rajoja, äläkä esim. koske toisen intiimialueita (takapuoli, rinnat, jne.). Toisten ja pelipaikan omaisuutta tulee käsitellä hyvin ja korvata mahdolliset vahingot. Jos kuka vain pelaaja tai pelintekijä käyttäytyy huonosti tai epämiellyttävästi, eikä lopeta pyynnöstä (tai et halua/uskalla itse pyytää lopettamaan), ota yhteys järjestäjiin tai erikseen ilmoitettavaan tukihenkilöön, jotka hoitavat asian.

In-game ja off-game

In-game tarkoittaa, että on pelissä sisällä ja esittää omaa hahmoa. Off-game taas tarkoittaa, että ei ole pelissä sisällä eikä esitä omaa hahmoaan. Oletuksena kaikki in-game alueella olevat ovat in-game, ellei toisin sanottu. Off-gamen merkki on käsi nostettuna nyrkkiin otsalle, pään päälle tai pään viereen. Pelaaja, jolla on käsi nyrkissä pään lähellä, on off-game, eikä häneen tule kiinnittää mitään huomiota, jos on itse in-game.

Mahdollisimman paljon in-game
Pyri siihen, että kaikki mitä teet on in-game. Esimerkiksi jos sinua alkaa naurattaa jokin asia, niin nauramisen ajaksi ei kannata mennä offiin, vaan tilanne voi naurattaa myös hahmoa. Hahmot ovat myös epätäydellisiä persoonia, jotka voivat naurahtaa väärässä tilanteessa – ehkä hahmo voi esimerkiksi olla väsynyt, mikä selittää että tämä nauroi vaikka ei normaalisti nauraisi. Myös vessassa voi käydä in-game, sillä useimpien hahmojenkin täytyy tehdä niin. Jos hahmo on vaikka vampyyri jonka ei tarvitse käydä vessassa, niin vessassa käynnin in-game selitys voi olla vaikka vaatteiden asettelu paremmin. Myös pelimaailmaan liittyvät kysymykset pystyy usein tuomaan in-game, esim. “koska se ruokailu alkoikaan?”

Off-game yleensä rikkoo illuusiota enemmän kuin se, että hahmo teki jotain vähän epäominaista, ja turha off-game häiritsee muiden eläytymistä. Tämän vuoksi  tilanteet pyritään selvittämään in-game improvisoimalla niin pitkälle kuin mahdollista.

Off-game aina kun tarve
Off-gamea voi käyttää surutta aina silloin kun on tarve. Tällöin pyri tekemään se mahdollisimman huomaamattomasti, esim. kuiskaamalla, siirtymällä sivumpaan tai off-tiloihin, jotta se ei häiritse muita. Off-gamea tulisi käyttää esimerkiksi silloin jos haluaa tarkistaa jonkin sääntöihin liittyvän asian, vastaa toisen pelaajan off-kysymykseen, haluaa tarkistaa toiselta pelaajalta tämän rajoja tai onko jokin asia ok, tai on mitä tahansa omiin rajoihin tai hyvinvointiin liittyvää asiaa muille pelaajille (esim. ”älä tuo sitä pähkinäpussia lähelle, oon allerginen”). Turvallisuus on aina tärkeämpi kuin in-gamessa pysyminen.

Jos sinulla on vain yksi nopea off-huomio ja off-merkin näyttäminen olisi epäkäytännöllistä, niin voit sen sijaan sanoa lauseen alussa “off”, esim. “off, hidasta vähän.” Tällöin sanomasi asia on off-game. Tällainen tilanne voisi olla esim. jokin fyysinen tilanne, ja myös jos muut eivät näe off-merkkiäsi jostain syystä, niin kannattaa tarkentaa että sanomasi on off (esim. jos on pimeää).

Turhaa ja epätoivottua off-gamea eli offausta olisi esimerkiksi off-vitsien heittely, pelin kommentointi (”olipa hauska tilanne”, ”sun hahmo on niin cool”), tai off-game asioiden hoitaminen äänekkäästi ja keskeisellä paikalla vaikka asian pystyisi hoitamaan sivummassa. Peliä voi kommentoida ja siitä voi keskustella pelin jälkeen, siihen asti tulee malttaa mielensä. Jos tuntuu vaikealta pysyä hahmossa in-game, voi ottaa pienen off-game tauon ja siirtyä off-tilaan vetämään henkeä ja juttelemaan esim. off-henkilökunnan kanssa ennen kuin jatkaa peliä. Jos jonkun offaus häiritsee sinua, niin älä epäröi huomauttaa asiasta, niin offaajat ymmärtävät siirtyä sivumpaan.

Tilanteista poistuminen huomaamattomasti
Jos haluat poistua jostain tilanteesta, mutta et halua että hahmon poissaolosta tai poistumisesta tehdään mitään numeroa tai pelisisältöä, niin poistu paikalta off-merkin kera. Tällöin muiden pelaajien ei tule kiinnittää poistumiseen huomioita in-game. Joissain peleissä saattaa olla käytössä ns. “look down” eli käsi silmien peitoksi, mutta monissa Epelin peleissä käytetään asiaan yleensä off-merkkiä sääntöjen yksinkertaistamiseksi. Kahdenkeskisissä tilanteissa on parempi käyttää turvasanaa tai offissa sanoa jotain poistumisestaan, ettei keskustelukumppani jää aivan hämmentyneeksi kun yhtäkkiä keskustelukumppani vain häippää sanomatta mitään.

Tauko pelistä tai pelin lopetus kesken
Jos mistä tahansa syystä tarvitsee ottaa taukoa pelistä, niin tämä on täysin ok, ja tällöin tulee siirtyä off-tilaan. Jos pelissä ei ole off-tilaa, kannattaa siirtyä mahdollisimman syrjäiseen paikkaan ja toisen pelaajan ilmestyessä paikalle ilmaista tälle olevansa offissa. Jos haluat keskeyttää pelaamisen kokonaan tai jäädä pidemmälle tauolle, ilmoita siitä aina pelinjohtajalle. Tällöin pelinjohtaja voi tarvittaessa kommunikoida asiasta kontakteillesi ja huolehtia, että hahmollasi olevat tärkeät juonet saadaan eteenpäin muilla keinoin. Jos pelin sisällössä on jotain vikaa, niin asiasta kannattaa keskustella pelinjohtajan kanssa, joka voi yrittää fiksata asiaa jotenkin jos se on fiksattavissa. Pelin aikana asioita voi vielä korjata, pelin jälkeen enää ei, eli kannattaa sanoa.

Iff-game

Iff-game tarkoittaa sitä, että on epäselvää onko pelaajan toiminta in-game vai off-game tai että pelaaja tekee off-game asioita käyttämättä off-merkkiä. Esimerkiksi pelaaja sanoo asioita in-game, joita hahmo ei voisi mitenkään sanoa, esim. keskiaikapelissä hahmo sanoo että menee lämmittämään ruokansa mikrossa. Iff-gamea tulee ehdottomasti välttää, sillä se rikkoo eläytymistä ja on hämmentävää muille pelaajille. Aina kun teet/sanot jotain off-game, näytä selkeästi off-game merkkiä tai sano lauseen alussa “off”, ja kaiken muun ajan ole kokonaan in-game silloin kun olet in-game alueella.

Pelin aloitus ja lopetus

Pelin alkaessa pelinjohtaja huutaa ”PELI ALKAA!” ja loppuessa ”PELI PÄÄTTYY!” tai ”PELI LOPPUU!” (myös ”peli ohi” on käytössä joissain peleissä). Ainoastaan pelinjohtaja saa huutaa nämä, ellei toisin sovittu. Jos jotkut ovat kauempana tai syrjässä eivätkä luultavasti kuulleet pelinjohtajan huutoa, niin on toki toivottavaa että joku pelaajista huutaa näille viestin eteenpäin tai käy sanomassa.

Turvallisuus

Alla esitellyt koodisanat ovat käytössä sen takia, että larppaus on näyttelemistä, ja hahmosi voi haluta sanoa ”päästä mun kädestä irti!” tai ”lopeta huutaminen!” ilman, että toisen tarvitsee oikeasti noudattaa käskyä. Siksi käytetään turvasanaa, liikennevaloja tai offgame-pyyntöä kertomaan, että sinä itse toivot tilanteen loppuvan tai muuttuvan, ei hahmosi. Tietysti tilannetajun käyttäminen on toivottua ja milloin vain, jos sinulle tulee sellainen olo, että vastapelaajasi voisi olla oikeasti huonossa kunnossa tai ahdistunut, voit kysyä myös itse asiaa. Varmuus on aina paras ja kysymällä selviää.

Turvasana tai liikennevalot eivät ole loukkaus tai mikään äärimmäinen keino. Sen sijaan ne ovat neutraaleja ja nopeita yhdessä sovittuja koodisanoja, jotka lisäävät pelin sujuvuutta ja mukavuutta kaikille, eli niitä saa käyttää rohkeasti aina jos tuntuu siltä.

Turvasana
Jos haluat keskeyttää jonkun epämukavan tilanteen, sano ääneen ”TURVASANA”. Silloin vastakkaisen pelaajan pitää välittömästi lopettaa se, mitä ikinä olikaan tekemässä sinulle, tai voit itse lopettaa sen, mitä et halua tehdä toiselle pelaajalle. Tämän jälkeen off-gamena voi keskustella siitä, miten tilanteesta jatketaan. Esim. peruutetaan ja jatketaan aiemmasta hetkestä eri tavalla eteenpäin tai pelaajat sopivat että hahmot tekevät jotain sellaista in-game mitä pelaajat eivät toteuta ollenkaan oikeasti. Turvasanan käyttäjän ei tarvitse selittää miksi käytti turvasanaa, ellei halua. Turvasanan sijaan voi käyttää myös off-gamea, jos se tuntuu luonnollisemmalta tai tulee nopeammin mieleen, esim. “off, älä vedä noin kovaa.”

Liikennevalot
Pelissä voi käyttää myös liikennevaloja. “Vihreä” tarkoittaa, että haluat eskaloida tilannetta pidemmälle; “keltainen” tarkoittaa että nyt on hyvä mutta et halua pidemmälle; “punainen” tarkoittaa että haluat lievempää toimintaa mutta et lopettaa kokonaan. Jos haluat toiminnan kokonaan loppuvan, käytä turvasanaa. Värin voi sanoa vastapelaajalle, jos haluaa liikuttaa esim. konfliktia erityisesti johonkin suuntaan. Väri tulisi sanoa selkeästi erillään muusta puheesta, ja jos epäilet että asia olisi epäselvä niin sano väriä ennen ”off”, esim. “off, vihreä”. Tähän vastapelaaja voi vastata vaikka “keltainen”, jos ei itse halua eskaloida. Jos haluat tarkistaa vastapelaajalta, mihin suuntaan tämä haluaa tilannetta viedä, kysy “off, väri?”

Toiminta hätätilanteessa tai larpin pysäytys muusta syystä
Jos koko larppi täytyy syystä tai toisesta pysäyttää, niin huuda tällöin ”PELI SEIS!” ja perään syy huudolle, esim. ”peli seis! Ikkuna meni rikki!” tai ”peli seis! Loukkaantuminen!” tai ”peli seis! Pidetään tauko, ei oo hätää!”. Huudon syynä voi olla hätä- tai vaaratilanne, mutta myös muu syy joka vaatii sitä että kaikki lopettavat hetkeksi pelaamisen. Jos olet itse huutanut pelin seis, mutta et tiedä miten toimia tilanteessa muuten, niin kysy esimerkiksi ”mitä pitää tehdä?” ja joku joka osaa toimia tilanteessa ottaa ohjakset ja ohjeistaa kaikki. Jos taas tiedät miten toimia, voit samantien huutaa perään ohjeet. Esimerkiksi ”älkää liikkuko, täällä on lasinsiruja joka paikassa! Joku siellä kauempana olevista, hakekaa imuri tai rikkaharja, niin siivotaan nää ennen kuin jatketaan!” tai ”täällä tarvitaan ensiaputaitoisia! Huutakaa viestiä eteenpäin! Mä soitan 112” tai ”mä haen sammuttimen, soita sä 112 ja menkää kaikki muut ulos ja huutakaa kaikille et pitää mennä ulos!”

Jos kuulet peli seis -huudon tai selityksen tilanteesta, niin huolehdi että myös muut kuulevat sen. Oletuksena toista peli seis -huuto sekä syy sille, paitsi jos toistamiselle selkeästi ei ole mielestäsi tarvetta. Esimerkiksi jos samassa tilassa on paljon ihmisiä ja muutamat jo toistivat huudon ja kaikki tuntuivat tajuavan tilanteen, niin kaikkien ei sitä tarvitse toistaa. Jos ei ole tarvetta pysäyttää koko peliä, esim. kaukana tai toisessa rakennuksessa pelaavia, niin tällöin näille ei tarvitse käydä asiasta huutamassa. Parempi on kuitenkin pelata aina varman päälle, eli jos olet epävarma kannattaako sinun toistaa huutoa tai viedä viestiä eteenpäin vai ei, niin mieluummin tee nämä.

Huudon jälkeen lopeta pelaaminen ja pysy paikallasi hiljaa odottamassa ohjeita ja lisätietoa tilanteesta. Pysy rauhallisena äläkä hätäänny, sillä kyseessä ei välttämättä ole mikään paha tilanne. Jos on selvää miten tilanteessa pitää toimia, niin toimi sen mukaisesti äläkä jää odottamaan, esimerkiksi jos palohälyttimet soivat niin poistu ulos kokoontumispaikalle (yleensä etupiha, ellei toisin ohjeistettu) ja jää sinne odottamaan jatko-ohjeita. Jos apuasi saatettaisiin tarvita, niin mene katsomaan tarvitaanko sitä. Jos apuasi ei tarvita, pysy poissa tieltä äläkä jää katsomaan. Älä myöskään kuvaa.

Jos sattunut tilanne on pienehkö eikä mielestäsi vaadi pelin pysäyttämistä, niin tällöin peli seis -huutoa ei tarvitse huutaa. Esimerkiksi pienen haaverin sattuessa voi olla tehokkainta että peliä ei pysäytetä, vaan vain joku menee offiin ja auttaa sitä jota sattui, tai joissain tapauksissa haaveri voidaan hoitaa in-game, jos asianomaiset näin haluavat. Käyttäkää omaa harkintaa ja toimikaa sen mukaisesti, miten uskoisitte että vahingot saadaan minimoitua ja tilanteet hoidettua tehokkaimmin. Myös jos joku on tekemässä jotain vaarallista niin paras keino saattaa olla huutaa esim. ”varo! off, älä koske siihen”, mutta tällöin voi huutaa myös peli seis, jos se tulee ekana mieleen tai tuntuu tehokkaimmalta vaaran ehkäisemiseksi.

Jos et ole varma, pitääkö peli pysäyttää vai ei, voit huutaa pelin varmuudeksi poikki. Se että peli pysähtyy hetkeksi turhaan on pienempi paha kuin se että esim. oikeassa hätätilanteessa avun tarvitsija ei saakaan apua. Jos et heti muista ilmaisua ”peli seis”, niin on ok huutaa myös vanhempi tai joissain piireissä käytössä oleva ilmaisu ”hold” tai käyttää asian sanomiseen off-gamea, esim. ”apua, off-game, auttakaa, mua sattui.” Tärkeintä on, että viesti menee perille, mitä ilmaisua käytätkään. Jos joku huutaa apua, niin tarkista, onko hätä oikea vai ei. Muutenkin jos yhtään epäilet että jossain saattaisi olla oikea hätä, niin on parempi aina tarkistaa.

Pelinjärjestäjille tulee tiedottaa ja kertoa vaaratilanteista. Kun tilanne on ohi tai tarvittu apu on löydetty, pelinjohtaja huutaa ”PELI JATKUU”. Jos pelinjohtaja ei ole tilanteessa saatavilla, mutta larpin voi antaa vaaratilanteeseen osallisten puolesta jatkua, niin myös pelaaja saa huutaa tämän.

Oikean näköiset ei-oikeat vaaratilanteet
Jos joku esittää vakuuttavasti esim. pyörtymisen, sairas- tai ahdistuskohtauksen, etkä ole varma onko hätä oikea vai esitystä, voit kysyä “off, oletko ok?” Jos myöntävä vastaus tulee, jatkakaa, jos ei, auta tai kutsu apua. Jos vastapuoli tuntuu epäröivän, voit pyytää tätä kuvailemaan miltä tuntuu, jolloin saa paremman käsityksen onko tämä oikeasti ok vai ei.

Älä käytä ”apua” tai “tulipalo” huutoa in-game, vaan muotoile asia toisin, esim. ”auttakaa, maaginen tulipalo”. Jos joku huutaa apua tai tulipalo, niin varmista, että onko kyseessä oikea hätä. Myös jos esität vakuuttavasti loukkaantumisen tai muun asian mikä saattaisi oikeasti pelästyttää muita, niin tuo jollain tapaa esiin että tilanne tai hätä ei ole oikea. Voit esimerkiksi ylinäytellä tilanteen, niin että se ei näytä niin aidolta, tai sanoa heti “pyörryttyäsi” että “off, oon ok”, jos epäilet että se näytti liian pahalta.

Huonosti käyttäytyvä osallistuja
Epelin larpeissa ei hyväksytä ahdistelua tai häirintää (paitsi hahmojen toimintana pelissä, kaikkien osapuolten rajoja kunnioittaen). Tavoitteena on luoda yhdessä turvallinen peliympäristö jokaiselle peliin osallistujalle. Epelin peleissä sovelletaan häirinnän vastaista materiaalipakettia. Peliin osallistuvan tulee tutustua materiaaliin ja sitoutua omalla toiminnallaan edistämään turvallista peliympäristöä ja torjumaan häirintää. Muita osallistujia ei saa myöskään muilla tavoin kiusata tai olla tahallaan ilkeä, vaan jokaiseen tulee suhtautua kunnioittaen näiden turvallisuutta ja rajoja.

Jos joku osallistuja käyttäytyy huonosti (pelaaja tai järjestäjä), sääntöjen tai hyvän tavan vastaisesti, ja hän ei kuuntele/usko huomautustasi tai et halua tai uskalla huomauttaa hänelle itse, niin tule kertomaan asiasta joko tapahtumanjärjestäjille tai tuki/turvahenkilölle (jos sellainen on tapahtumassa), niin tämä ottaa asian hoitaakseen.

Omat rajat
Omat rajat on tärkeää kommunikoida sekä pelintekijöille että muille pelaajille mahdollisimman selkeästi. Tämä mahdollistaa sen, että kaikki voivat tuntea olonsa mukavaksi, mutta myös pelata rohkeasti ja luottavaisesti.

Kerro rajoistasi ilmoittautumisessa, tai ota tarvittaessa yhteyttä pelinjärjestäjiin muilla tavoin. Keskustele rajoista ja mallinnuskeinoista kaikkien merkittävien kontaktien pelaajien kanssa, varsinkin jos kyseessä on intiimi/romanttinen tai negatiivinen kontakti. Rajat voidaan jakaa karkeasti kahteen eri osa-alueeseen: fyysiset rajat (miten sinuun saa koskea, kuinka lähelle saa tulla) ja henkiset rajat (miten hahmoasi kohtaan saa käyttäytyä tai mitä teemoja et halua käsitellä pelissä). Rajat ovat usein erilaiset eri kanssapelaajien kanssa, esim. ystävä saa halata mutta tuntematon pelaaja ei.

Omia rajojaan ei kuitenkaan aina voi tietää etukäteen. Joskus jokin asia voi tuntua pelin tiimellyksessä ok:lta tai sitä ei tule mieleen pysäyttää kesken pelin, mutta sitten jälkikäteen ajateltuna asia ei ehkä ollutkaan ihan ok. Näin voi joskus käydä, eikä sitä tarvitse hävetä. Tällöin kannattaa miettiä tilanne läpi ja päättää jatkotoimista, esimerkiksi että jatkossa pyytää ilmossa että ei halua pelata asiaa, tai jatkossa osaa käyttää turvasanaa jos tilanne tulee eteen. Jos oma käytös on saattanut aiheuttaa toiselle jotain ikävää, niin kannattaa olla yhteydessä ja pyytää anteeksi. Tällaisia tilanteita pyritään tietenkin välttämään, mutta joskus niitä silti tapahtuu, ja silloin ne olisi hyvä käsitellä, toki osapuolten rajoja kunnioittaen.

Jos peliporukka tuntuu turvalliselta ja on jo larpannut jonkin verran, niin joskus voi myös olla antoisaa hieman koetella omia rajojaan tai mennä omalle epämukavuusalueelle. Esimerkiksi voi kokeilla esiintyä, vaikka esiintyminen jännittäisi kovasti, tai voi kokeilla jotain haastavalta tuntuvaa hahmotyyppiä. Näissä kokeiluissa voi joskus tulla rajojen suhteen huteja, mutta jos tiedostaa että näin voi käydä, keskustelee asioista kanssapelaajien/pelinjohdon kanssa ja huolehtii jälkikäsittelystä, niin tällöin on myös täysin ok vähän kokeilla ja etsiä omia rajojaan, kunhan ei riko muiden rajoja.

Peliohjeet & off-game laput

Off tai off-game -lappu
Jos johonkin esineeseen tai asiaa on kiinnitetty lappu, jossa lukee ”off-game” tai “off”, tarkoittaa se, että sitä ei ole olemassa pelimaailmassa. Tällaisia voivat olla esimerkiksi huoneet, yksittäiset sivut jostain vihkosta tai pelaajien tavarat. Kaikissa off-game tavaroissa ei välttämättä ole off-lappua, joten joutuu päättelemään itse, onko asia in vai off: esimerkiksi keskiaikapelissä pelaajan taskusta löytyvä puhelin tai salin nurkassa oleva tv ovat varmasti off-game, vaikka niissä ei olisikaan off-game lappua.

Peliohje
Peliohje taas on ohje, joka kertoo jotain, mitä tapahtuu tai pitäisi tapahtua in-game. Peliohjeita voi tulla pelinjohdon puolesta, jolloin ne ovat yleensä oleellinen osa juonten etenemistä ja suunniteltua pelikokemusta. Peliohjeita voi myös itse antaa muille pelaajille tai sellaisia saattaa saada muilta pelaajilta. Peliohje voi olla sanallinen tai tekstimuotoinen.

Peliohjeella on suotavaa korvata off-game, jos pitää esimerkiksi huutaa jokin lyhyt off-game ohje muille pelaajille, mutta ketään ei tuomita jos unohtaa tämän ja käyttää sen sijaan offia. Usein tämä liittyy taikuuteen tai muihin asioihin, joita ei voida toteuttaa tai nähdä oikeasti, esimerkiksi: ”Peliohje: suojelius näyttää tiikeriltä” tai ”Peliohje: sun juomassa on myrkkyä, joka aiheuttaa huonoa oloa.” Peliohje on aina automaattisesti off-game, eikä silloin tarvitse käyttää off-game merkkiä, kunhan sanoo selkeästi alussa ”peliohje”. Sanallisen peliohjeen tulee aina olla lyhyt ja ytimekäs, kirjalliset peliohjeet voivat olla pitkiäkin. Pidemmät sanalliset peliohjeet on järkevämpää käydä läpi off-game.

Älä käytä peliohjetta/off-gamea, jos taikuuden vaikutukset ovat ilmiselviä: esimerkiksi jos osoitat taikasauvalla jotain ja huudat ”sytyjo!”, niin kaikki esittävät kuin osoittamasi asia olisi syttynyt palamaan, eikä erillistä peliohjetta tarvita.

Myös esineisiin on saatettu kiinnittää peliohjeita, jotka pitää lukea jos on esineen kanssa tekemisissä. Esimerkiksi esineessä saattaa lukea: ”Peliohje: jos kosket esineeseen, pyörryt hetkeksi”. Selkyyden vuoksi käytä tällaisista kirjallisista ohjeista aina nimitystä “peliohje”. Jos esineessä lukevassa lapussa lukee off, niin silloin esine on off, eli älä kerro peliohjeita off-game merkinnällä. Voit myös itse tehdä ja kiinnittää peliohjeita, jos hahmollasi on tarvittavat taidot ja tämä esim. kiroaa jonkun esineen ja uskot että se toisi hyvää peliä muille.

Peliohjeissa saamiaan ohjeita olisi hyvä noudattaa ja pelata läpi, sillä ohjeeseen on yleensä joku syy. Kuitenkin jos asia on sinulle pelaajana liian epämiellyttävä, nolo, ahdistava tai et vaan halua tehdä sitä, niin silloin voit jättää peliohjeen välistä tai vaikka toteuttaa sen vain osittain tai hieman muunneltuna. Turvallisuus on aina tärkeämpi kuin peliohjeiden noudattaminen.

Konfliktitilanteet

Fyysinen tappelu tai väkivalta
Toista ei saa satuttaa oikeasti! Fyysinen tappelu näytellään hidastetusti ja hellävaraisesti: väkivallan tekijä ilmaisee eleillään sekä tarvittaessa lisäksi sanoillaan mitä hahmo on tekemässä, ja väkivallan kohteen vastuulla on reagoida väkivaltaan sen mukaisesti ja sillä voimakkuudella kun itse kokee hyväksi.

Jos lyönnit suuntautuvat herkempiin kohtiin kuten päähän tai vatsaan, niin tällöin lyöntejä ei viedä perille asti vaan ne pysäytetään hyvissä ajoin ennen. Älä siis koske konfliktitilanteissa toisten pään tai kaulan alueelle tai muihin herkkiin kohtiin, eli älä myöskään revi hiuksista. Jos lyönnit taas kohdistuvat vaikka käsivarteen tai muuhun neutraaliin alueeseen, niin voi halutessaan hipaista toista hitaasti/hellästi, tai voi myös pysäyttää ennen osumaa. Isku tehdään sen verran rauhallisesti että toinen ehtii huomaamaan sen ja näyttelemään osuman.  Jos hahmo nostaa toisen hahmon seinälle rinnuksista, niin nostava pelaaja vain tarttuu varovasti toisen paitaan ilman mitään voimaa, ja nostettava hahmo sitten nousee varpaisilleen ja nojaa seinään ja käyttäytyy ikään kuin hänet olisi nostettu. Riepottelussa riepottelija vain pitää varovasti toisesta kiinni, ja riepoteltava itse liikkuu kuin häntä riepoteltaisiin. Jos sanallisia ohjeita tarvitaan, niin osan niistä voi sanoa ihan in-game, kuten ”nyt mä tuun ja lyön sua!”

Oletuksena fyysinen väkivalta toteutetaan siis aina hellästi ja varovasti. Ole aivan erityisen varovainen sellaisten pelaajien kanssa joita et tunne hyvin tai joiden kanssa ei ole sovittu mitään, siltä varalta että näillä on jokin terveydellinen tila kuten polvivamma tai sydäntahdistin. Jos kuitenkin pelaajat keskenään sopivat ja se on kummallekin ok, niin myös hieman rajummin saa tapella, esim. hieman voimallisempi ravistelu, töniminen, painiminen tai hiuksiin koskeminen. Tällöinkin kuitenkin pitää olla sen verran varovainen, että oikeilta haavereilta vältytään. Jos vastapelaajan meno tuntuu liian rajulta niin käytä turvasanaa tai huomauta asiasta offissa.

Luonnollisesti se hahmo, joka on in-game isompi, vahvempi ja taitavampi, pärjää paremmin tappelussa. Heikomman vastapuolen tulisi tällöin tukea toisen pelaamista esittämällä jäävänsä häviölle. Jos hahmot ovat tasaväkisiä, niin tilanteet mennään lähtökohtaisesti vapaasti improamalla. Tällöin pidä mielessä tasapainoisen pelaamisen sääntö (kts. alempaa) ja huomioi oman kokemuksen lisäksi myös muiden kokemus.

Lähtökohtaisesti tilanteet pyritään pelaamaan improten ilman offia, mutta jos toivoisit tietynlaista tulosta tai konfliktia, niin voit myös sopia tappelun kulusta kontaktin kanssa offissa. Jos haluaa jättää tuloksen osittain sattumalle, niin offissa voi joko heittää kolikkoa tai vastaavaa tai käydä pikaisen KPS:än (kivi-paperi-sakset). Tämän jälkeen tilanne pelataan kolikon heiton / KPS:n tuloksen mukaisesti.

Tappelun jälkeen älä unohda sen aiheuttamia vahinkoja, vaan näyttele että hahmoasi sattuu osumakohtaan, toki siinä määrin kuin se tuntuu pelisi kannalta mielekkäältä ja järkevältä.

Aseet
Aseita saa ottaa peliin mukaan vain pelinjohdon luvalla tai ohjeistuksella. Muista huomioida myös Suomen laki, eli julkisilla paikoilla ei saa kantaa aseita.

Kaikkien teräaseiden tulee olla pehmeitä, esim. lateksi tai bofferi. Useimmissa peleissä hyväksytään myös muoviset aseet, kuten teatteriveitsi, mutta niitä tulee käyttää hellävaraisesti, jotta toista ei satu. Joissain larpeissa (mutta ei kaikissa, varmista asia!) propiksi saa ottaa myös oikean tylpän/ei-teroitetun metallimiekan tai pikkupuukon vyölle, mutta näitä ei missään nimessä saa käyttää konflikteissa, vaan ne ovat vain ja ainoastaan koristeeksi. Oikeita veitsiä ei saa missään tapauksessa käyttää edes uhkailuun missään henkilöiden välisessä konfliktissa! Eli puukko pysyy aina tupessa ja sillä selvä.

Ampuma-aseet ovat aina tyhjiä jäljitelmiä, ja oikeat aseet ovat ehdottoman kiellettyjä. Airsoft-aseet tulee huolella tarkistaa ja tyhjätä panoksista. Huolehdi, että aseeseen ei ole jäänyt esimerkiksi kuulaa jumiin. Asetta käyttävä huutaa ampuessaan “laukaus” ja kohde, mihin tähtää, esim. “laukaus Johnin jalka”. Kohde päättää itse, osuuko vai ei: mitä kauempana on ja mitä enemmän liikkuu, sen vaikeampi osua. Osumisen voi myös päättää pelitilanteen ja pelin mielekkyyden mukaan.

In-game kuoleminen
Eri peleissä on eri sääntöjä hahmojen kuolemisen suhteen. Useimmiten kuitenkin hahmo voi kuolla vain, jos pelaaja niin haluaa ja päättää itse. Jos hahmosi joutuu tilanteeseen, jossa voisi kuolla etkä halua tämän kuolevan, niin hahmo pelastuu tilanteesta täpärästi valitsemallasi tavalla. Jos hahmosi haluaa tappaa toisen hahmo, niin pelaa tilanteet niin, että toisella on aina mahdollisuus selviytyä. Juonien vuoksi hahmot saavat kuolla aikaisintaan pelin lopussa, ellei toisin ohjeistettu. Ennen kuin pelaat hahmosi kuoleman, muista harkita ja huomioida miten se vaikuttaa muiden peliin. Kuolema kannattaa myös pelata hitaasti, jotta muut ehtivät sanomaan viimeisiä sanoja ja hyvästelyjä.

Jos haluat poistua pelistä, niin älä tee sitä pelaamalla hahmon kuolema. Sen sijaan mene vaan offiin, ilmoita pj:lle ja tarvittaessa pj keksii jonkun sopivan syyn hahmon poistumiselle.

Joissain peleissä hahmojen kuoleminen on kiellettyä kokonaan ilman pelinjohdon lupaa, sillä osa pelaajista ei halua pelata läheisen kuolemaa, kuolema voi pilata jonkun juonen tai pelinjohto ei halua design-syistä kuolemaa pelisisällöksi peliin. Tällöin kuolemaa ei saa pelata, vaan hahmot aina selviytyvät tilanteesta kuin tilanteesta.

Intiimit tilanteet

Jos näet jonkun tekemässä jotain tässä kuvailluista mallinnustekniikoista, tarkoittaa se, että hahmot joko suutelevat tai harrastavat seksiä, eli reagoi sen mukaisesti.

Jos mahdollista niin sovi vastapelaajan kanssa ennen peliä, mitä mallinnusta käytätte tai kerro tälle jos et halua pelata intiimejä tilanteita ollenkaan.

Suudelma
Oletuksena suudelma mallinnetaan siten, että pelaajien kämmenet ovat vastakkain ja suudellaan omaa kämmenselkää. Tilanteen voi aloittaa niin, että nostaa ensin kämmenselän omalle suulle ja lähestyy sitten toista, jolloin toinen pelaaja ehtii reagoida tilanteeseen eli joko nostamaan oman kätensä suulleen tai vaikkapa sanomaan turvasanan.

Jos pelaajat niin sopivat, niin mallinnuksena voi käyttää myös nenäpäiden hieromista yhteen tai väliin voi laittaa koko kämmenen sijaan kaksi sormea, mutta näitä käytetään vain jos erikseen niin sovittu. Jos pelaajat ovat ennen peliä sopineet, niin myös oikeasti saa antaa pieniä pusuja tai lyhyempiä suukkoja. Intohimoista pitkällisempää suutelua ei saa kuitenkaan tehdä oikeasti vaikka pelaajat haluaisivat, sillä tämä voi aiheuttaa huolta tai kiusallisuutta kanssapelaajissa. Ketään ei saa pussata tai suudella oikeasti, jos ei ole saanut siihen selväsanaista lupaa.

Seksi
Oletuksena seksi mallinnetaan offissa puhumalla, koskematta toiseen. Tämä tapahtuu siten, että kummatkin pelaajat menevät offiin ja kuvailevat yleisellä tasolla tilanteen sujumista ja hahmojen tunnetiloja, menemättä intiimeihin yksityiskohtiin. Esimerkiksi voisi kertoa että “hahmoni on aluksi tosi ujo, mutta selvästi haluaa asiaa. Hän kuitenkin lämpenee ja innostuu nopeasti, eikä kestä kovin pitkään. Hän on sun hahmoa kohtaan varsin hellä ja vähän varovainenkin, ja huolehtii siitä että ehkäisyä käytetään” tai “sovitaanko, että nää hahmot harrastaa nopeaa ja intohimoista sovintoseksiä, ja unohtaa ehkäsyn.”

Ajankäytöllisesti seksi on symbolista, eli pelaajien ei tarvitse olla yhtä kauan komerossa juttelemassa kuin mitä hahmot olisivat siellä oikeasti. Jonkin aikaa tilanteeseen olisi kuitenkin hyvä saada kulumaan, joten keskustelun päätteeksi voi vielä esimerkiksi sotkea ulkonäköään, availla ylimpiä nappejaan, kolistella hieman sänkyä/ovea yms, mikä tekee selväksi myös muille mitä on/oli meneillään. Tämä ei kuitenkaan pakollista tietenkään. Jos joku kävelee sisään kesken kaiken, kerro tälle offissa mitä tilassa tapahtuu innissä (“nää harrastaa seksiä” on riittävä huomio).

Jos seksin pelaamisesta ei ole sovittu mitään etukäteen, eivätkä hahmot ole myöskään sopineet asiasta mitään in-game, vaan sen sijaan hahmosi tekee suoraan fyysisen aloitteen puhumatta asiasta, niin ennen kuin teet mitään, varmista asia toiselta pelaajalta. Esimerkiksi tähän tapaan: “Mä ajattelin että mun hahmo vois nyt tehdä fyysisen aloitteen seksin suhteen, olisko se sulle ok pelata vai jätetäänkö mieluummin välistä?” Jos toinen vastaa kieltävästi, peliä voi jatkaa kuin mitään ei olisi tapahtunut, ja jos myöntävästi niin tästä voi luontevasti siirtyä sopimaan asiasta offissa tarkemmin.

Jos pelaajien kesken on sovittu etukäteen tai offissa, niin myös seuraavia mallinnuskeinoja saa käyttää:

  • Ars amandi: kummatkin koskettelevat toistensa käsiä kyynärpäiden alapuolelta (kämmeniä, sormia, rannetta jne), ja kosketuksen laatu kuvaa hetken laatua, esim. hellä/kovemmat otteet, missä määrin osapuolet osallistuvat jne. Tekniikalla voi saada tunnepeliä ilman offia.
  • Hartiahieronta edestäpäin. Toisen hierominen takaapäin on ihan tavallista hierontaa, ei siis seksiä.

Hyväksikäyttötilanteet ovat kokonaan kiellettyjä pelata osassa peleistä, ja jos ne ovat sallittuja, niin niitä saa pelata AINOASTAAN jos pelaajat keskenään offin puolella näin sopivat ja kumpikin kokee peliaiheen sopivaksi ja turvalliseksi. Hyväksikäyttötilanteet lähtökohtaisesti pelataan sopimalla tapahtumat sanallisesti offissa, ilman fyysistä kontaktia.

Oikeasti seksiä ei saa koko tapahtuman aikana harrastaa, ei vaikka se olisi kummallekin ok! Oikean seksin voi sitten tehdä tapahtuman jälkeen jos kummatkin sitä haluaa ja ovat täysi-ikäisiä.

Huomioita
Jos vastapelaaja ehdottaa tai tekee jotain, mikä itseäsi epäilyttää tai saa aikaan epämukavan olon, niin kieltäydy rohkeasti ja suoraan. Et menetä mitään sanomalla ei, ja se että osaa huolehtia rajoistaan on coolia. Jos tyyppi alkaa käyttäytyä ikävästi ein sanomisen jälkeen, niin vika on hänessä, ei sinussa. Muista myös käyttää turvasanaa, jos sinulle tulee läheisyydestä tai pelitilanteesta liian epämukava olo!

Kunnioita kaikkien fyysisiä rajoja, älä esim. koskettele toisen intiimimpiä alueita (takapuoli, rinnat) tai yllättäen halaa ketään, ellet tunne henkilöä hyvin ja tiedä sen olevan ok.

Toisten rajojen kunnioittaminen pätee myös offin puolella!

Urheilu ja liikunta

Jos hahmosi kunto tai terveydentila on huomattavasti parempi kuin omasi, ja hahmosi tekee syystä tai toisesta jonkun sellaisen fyysisen suorituksen mihin et itse pysty, niin kerro peliohjeella muille, mitä hahmosi tekee in-game (esim. juoksee kävelemisen sijaan tai tekee 30 punnerrusta muutaman sijaan). Jos kuntosi on parempi kuin hahmolla, tee vain hahmon kunnon mukaisesti, peliohjetta ei tarvita. Kaikki fyysiset suoritukset voi ja pitää tehdä oman kunnon ja terveydentilan rajoissa.

Tavarat ja varastaminen

Muiden off-game tavaroihin ei saa koskea! Niitä ei tule varastaa eikä penkoa. Omat off-tavarat tulee laittaa pelinjohdon ilmoittamaan paikkaan: useimmiten tämä on esimerkiksi sängyn alla, off-game kaapissa tai autossa.

Muiden omaisuutta, myös pelinjohdon antamia proppeja, tulee käsitellä huolella. Mitään ei saa hajottaa ilman, että on saanut omistajalta luvan siihen. Esimerkiksi jos hahmosi katkaisee toisen taikasauvan, et saa katkaista sitä oikeasti, vaan hieman ylinäyttelet katkaisevasi sen ja sanot vaikkapa in-game että ”noin, nyt et voi käyttää enää sauvaasi!”, jotta kaikki tajuavat, mitä tapahtui.

In-game tavaroissa perussääntö on, että älä varasta tai takavarikoi mitään ilman, että varkauden kohteena olevan hahmon pelaaja on antanut luvan ja tietää, kenellä viety asia on. Jos tarvitset tavaraa tai et muusta syystä halua että se varastetaan, niin sano varkaudelle suoraan ei. Jos sanoit aluksi kyllä, mutta myöhemmin tarvitset tavaran takaisin, esim. koska sen puuttuminen estää juonen edistymisen, niin käy pyytämässä sitä takaisin. Poikkeuksena on pelinjohdon ohjeistama tai juoniin kirjoitettu varastaminen, jolloin saa varastaa huomaamatta.

Jos löydät jonkun selvästi in-game tavaran, josta et tiedä kelle se kuuluu, niin paras taktiikka on joko tuoda asia mahdollisimman monen tietoon, jotta tavara löytää oikean kohteensa, tai jättää tavara paikoilleen. Esimerkiksi jos hahmosi löytää salaisen huumekätkön, joka selkeästi liittyy jonkun muun juoniin, tästä voi laittaa vaikka ison ilmoituksen ”huumekätkö löytynyt ja takavarikoitu opettajien toimesta”, niin kyseinen pelaaja ei etsi sitä muualta turhaan.

Muista palauttaa kaikki toisille kuuluvat tavarat pelin jälkeen!

Taikaesineet
Kaikissa taikaesineissä tulee olla peliohje, jossa kerrotaan mitä esine tekee. Jos esim. loitsit tuolin niin, että se puraisee siihen istuvaa, kirjoita näkyvä lappu tuoliin, esim. “Peliohje: tuoli puraisee kun istut siihen. Vaikutus lakkaa, kun joku purkaa kirouksen (melko helppo purkaa).”

Kaikkiin taikaesineisiin tulee aina kysyä lupa pelinjohdolta, jotta ne eivät sekoita pelinjohdon suunnittelemia juonia.

Päihteet ja muut aineet

Alkoholi
Tapahtuma on alkoholiton, ja sinne ei saa tuoda eikä siellä saa nauttia alkoholijuomia lainkaan.

Huumausaineet
Tapahtumassa ei saa käyttää huumausaineita tai väärinkäyttää lääkkeitä, eikä huumausaineita saa myöskään ottaa tapahtumaan mukaan. Lääkkeitä voi totta kai käyttää reseptin ja lääkärin ohjeiden mukaisesti.

Tupakointi
Tupakoida saa ainoastaan järjestäjien osoittamassa tupakkapaikassa, ja tumpit tulee laittaa niille tarkoitettuun astiaan. Tämä koskee myös sähkötupakkaa. Alaikäiset eivät saa tupakoida tapahtumassa, eikä tupakkaa saa tarjota kellekään, joka on alaikäinen. Tupakoiminen on off-game, eikä tupakalla ollessaan saa pelata hahmoaan. Jos joku on tupakkapaikalla tupakalla, suhtaudu tähän kuin tämä olisi off-game.

Päihtynyt henkilö
Jos henkilö on tapahtumassa päihtyneenä tai huumaavien aineiden vaikutuksen alaisena, tämä poistetaan tapahtumasta esim. tilaamalla taksikyyti, ja henkilön pitää itse kustantaa poistumismatkansa.

Päihteet ja muut aineet in-game
Pelissä mahdollisesti olevat in-game päihteet ovat off-gamessa oikeasti harmittomia aineita. Esimerkiksi alkoholia voidaan propata erilaisilla alkoholittomilla juomilla, huumeita pastilleilla ja tupakkaa paperisella lavastetupakalla.

Kaikissa aineissa, jos ne ovat jotain muuta kuin oikeasti ovat, tulee olla peliohje selittämässä, mitä aine on. Esimerkiksi jos sinulla on vodkapullo, jossa on sisällä oikeasti vettä mutta se on in-game vodkaa, niin peliohjeessa on hyvä lukea esim: “peliohje: vodkaa, offissa vettä, saa juoda oikeasti”, niin asia ei jää epäselväksi. Jos taas sisältö ei ole juotavaa tai pullo hygieninen, niin laita peliohjeeseen huomio että “älä juo oikeasti”.

Toisena esimerkkinä, että myrkkypullossa voisi kyljessä lukea vaikka ”Peliohje: jos juot pullon sisällön, kuolet 30 minuutin kuluessa, ellei joku anna sinulle vastamyrkkyä. Alat saada muutaman minuutin kuluttua juomisesta valitsemiasi myrkytysoireita. Offissa vettä + elintarvikeväriä, saa juoda oikeasti.”

Kaikkiin aineisiin tulee aina kysyä lupa pelinjohdolta ennen kuin niitä tuo peliin, jotta ne eivät sekoita pelinjohdon suunnittelemia juonia.

Kielet

Yleisesti suomi kuvaa pelissä sitä kieltä, mitä suurin osa hahmoista puhuu (esim. englanti). Jos hahmosi puhuu tai sanoo jotain jollain muulla kielellä, nosta tämän ajaksi käsi sormet ristissä kasvojen viereen, ja sano lauseen/keskustelun alussa kieli, esim. “ranska: mitä sulle kuuluu?” Jos oikeasti suomenkielinen teksti (esim. kirje) on in-gamena muuta kieltä kuin pelin pääkieltä, pitää tästä olla peliohje tekstin ylälaidassa. Jos et osaa kyseistä kieltä, et voi lukea kirjoitusta, vaikka kirjoitukset ovat oikeasti suomeksi.

Taikuus

Jokaiseen larppiin on määritelty omat taikuussääntönsä. Potter-peleihin voi lainata taikuussääntöjä Feenikslaululta, ja samantyyppiset säännöt ovat käytössä suurimmassa osassa Epelin Potter-pelejä.

Muiden tilanteiden mallinnus

Jos jonkin asian suorittaminen oikeasti olisi kohtuuttoman hankalaa, vaarallista tai et halua tehdä sitä oikeasti, mutta syystä tai toisesta pelissä olisi oleellista että hahmosi tekisi kyseisen asian, niin toimi näin: tee jotain, joka on niin lähellä oikeaa asiaa kuin mahdollista, ja hoida loppu antamalla peliohje muille pelaajille tai sopimalla/kertomalla asiasta offissa.

Esimerkiksi: pidä tavara kädessä ja tee heilauttava liike ja huuda samalla: “peliohje: heitän tän tonne katolle!” ja laita sitten tavara nopeasti johonkin piiloon offissa tai laita se seinän viereen ja jätä siihen kirjallinen peliohje “tämä tavara on talon katolla”. Sitten toinen pelaaja voisi juosta katolle johtaville tikkaille, nousta ensimmäiselle portaalle ja huutaa “peliohje: kiipeän katolle ja haen tavaran”, nousta tikkaalta alas, ottaa tavara seinän vierestä tai toiselta pelaajalta ja puuskuttaa ikään kuin olisi käynyt katolla.

Pelaamisen tasapaino

Voitto ja häviö
Larppi ei ole kilpailu, eikä siinä ole voittajia eikä häviäjiä. Larppi ei siis ole peli perinteisessä mielessä, vaikka sitä peliksi kutsutaankin. Sen sijaan tarkoituksena on luoda yhdessä mielenkiintoinen elämys ja tarina ylä- ja alamäkineen kaikille hahmoille. Tämän saavuttamiseksi on tarkoitus yrittää löytää hyvä ja kaikille pelaajille toimiva tasapaino voittamisen ja häviämisen välillä.

Hahmojen tavoitteet ovat sitä varten, että larpissa olisi tekemistä ja syntyisi mielenkiintoisia tilanteita. Osa tavoitteista voi olla tärkeä tehdä siksi, että ne ovat tärkeitä muiden pelin kannalta. Osa tavoitteista sen sijaan voi olla sellaisia, että ei haittaa vaikka hahmosi ei koskaan saavuttaisi niitä. Tavoitteen saavuttaminen on toki sallittua, ja välillä saa voittaa ja onnistua varsinkin jos se tuntuu tekevän tarinasta mieluisan.

Tärkeää on kuitenkin, että myös muut voivat voittaa ja onnistua samassa suhteessa, tai pelaajien toiveiden mukaisesti. Häviä siis välillä, jotta muutkin voivat saada voittamisen kokemusta. Lisäksi epäonnistuminen ja häviäminen voi monesti tuottaa kiinnostavampaa peliä ja enempi hyvää draamaa kuin kaiken sujuminen hyvin. Tavoitteen saavuttaminenkin tuntuu hahmolle merkittävämmältä, jos välissä on ollut epäonnistumisia ja vaikeuksia. Hahmoaan ei kuitenkaan kannata pelata niin syvään epäonnistumiseen, että pelaaminen ei ole enää mielekästä.

Tue myös muiden pelaamista pelaamalla näiden hahmojen ominaisuuksia ylöspäin, eli auta kanssapelaajiasi oikean vaikutelman välittämisessä. Esimerkiksi jos joku hahmo on kuvattu karismaattiseksi johtajaksi tai hyväksi puhujaksi, niin käyttäydy ikään kuin näin olisi, vaikka pelaaja ei näitä asioita olisikaan. Jos joku hahmo on kuvailtu kauniiksi, niin käyttäydy ikään kuin näin olisi, vaikka pelaaja ei sitä olisikaan. Jos toisen hahmo on kuvailtu pelottavaksi ja hahmoprofiilissasi lukee että hahmosi pelkää tätä, niin pelaa sen mukaisesti, vaikka toinen ei olisikaan oikeasti pelottava. Jne.

Draaman luominen ja ratkaisuihin pääsy
Säätelee draamaa ja pelaamista pelin vaiheen mukaan: 1) älä möläytä ja ratko kaikkea heti alussa, vaan venytä pelaamista koko pelin ajaksi 2) pelaa tilanteita mahdollisuuksien mukaan siten, että ne luovat enemmän draamaa ja mielenkiintoista sisältöä mahdollisimman monille 3) pelin loppupuolella anna asioiden päästä johonkin ratkaisuun ja tyydyttävän tai mielenkiintoisen tuntuiseen loppuun. Huomioi, että paljastuksista voi koitua vielä paljon peliä muille, eli älä jätä niitä ihan pelin loppuun.

Draamaa voi luoda esimerkiksi seuraavilla keinoilla, ja nämä myös luovat muille peliä tai tukevat muiden peliä:

  • Juoruile kuulemaasi eteenpäin, kailota kiinnostavat uutiset mahdollisimman monelle ja pelaa hahmojen välisiä riitoja ja draamoja julkisesti, aina mahdollisuuksien mukaan.
  • Mokaile hahmossasi, möläytä salaisuuksia, häviä konfliktitilanteissa ja puhu tärkeitä salaisia keskusteluja niin että muut voivat salakuunnella niitä helposti.
  • Ole kiinnostunut muiden hahmojen asioista, esim. reagoi muiden hahmojen ongelmiin sekä kysele ja keskustele näiden kanssa näiden jutuista.
  • On täysin ok mennä mukaan muiden juoniin, mutta älä kuitenkaan “varasta” muiden juonia eli pelaa toiselle hahmolle tarkoitettua juonta tämän puolesta, ellei hahmo toisin pyydä.

Kaikkia kohtauksia ja draamoja ei ole kuitenkaan pakko pelata julkisesti. Saa myös pelata yksityisesti sellaisia kohtauksia, jotka siitä hyötyvät.

Metatieto

Metatieto tarkoittaa tietoa, jonka pelaaja tietää, mutta hahmo ei. Tällaista tietoa voivat olla esimerkiksi tiedot muiden hahmojen juonista, salaisuuksista ja ominaisuuksista, tiedot pelin tulevista tapahtumista tai aikatauluista, tiedot pelin säännöistä, muiden pelaajien rajoista yms. On sekä hyviä että huonoja tapoja käyttää metatietoja hyödykseen.

Lyhyesti: Turvallisuuteen liittyvää metatietoa on pakollista käyttää. Sallittua metatiedon käyttöä on sellainen, joka parantaa kaikkien peliä ja sopii pelimaailmaan. Kiellettyä metatiedon käyttöä on sellainen, joka vaikuttaa negatiivisesti muiden peliin eikä sovi pelimaailmaan.

Pidemmästi:
Sallittua ja hyvänlaista metatiedon käyttöä on yleensä kaikki sellainen, joka parantaa kaikkien kokemusta ja on jotenkin perusteltavissa pelimaailman sisäisesti, niin että pelimaailman illuusio ei rikkoudu. Tällaista käyttöä on esimerkiksi:

  • Huomioit vastapelaajien rajat ja pelimukavuuden, pelin säännöt ja pelinjohdon ohjeistukset. Tällainen metatiedon käyttö on pakollista, eikä haittaa vaikka se rikkoisi pelin illuusion sillä turvallisuus on kaikkea muuta tärkeämpää.
  • Juonten rytmitys ja valikointi: priorisoit joitain juonia koska tiedät niiden olevan tärkeitä, tai ajoitat juonia tietyllä tavalla, koska tiedät että se tekee pelistä paremman.
  • Hankkiudut oikeaan paikkaan oikeaan aikaan, koska se tekee kaikkien osallisten pelistä siistimmän: esimerkiksi hahmosi päättää lähteä kävelylle ulos muuten vaan, vaikka oikeasti lähdet sinne siksi että tiedät että ulkona tapahtuu pian siisti kohtaus.
  • Sovit kanssapelaajien kanssa joitain peliin sopivia kohtauksia etukäteen, koska niin saatte pelistä enemmän irti (esim. tappelukohtaus negakontaktien välillä).

Seuraavanlainen metatiedon käyttö on kiellettyä:

  • Metatiedon käyttäminen tavalla, joka huonontaa muiden pelikokemusta. Esimerkiksi tiedon käyttö “voittaaksesi” jonkin juonen tai kohtauksen tai pönkittääksesi oman hahmosi peliä muiden kustannuksella.
  • Metatiedon käyttäminen tavalla, joka rikkoo pelimaailman illuusioita. Esimerkiksi hahmosi ei voi kertoa muille että avaruusoliot ovat oikeasti punaisia, jos hahmollasi ei ole tätä tietoa, vaikka pelaajana tietäisit asiasta.

Huomioi pelaajien erot metatiedon käytössä:

  • Oletuksena mitään hahmon juonia tai salaisuuksia ei kerrota muille, elleivät pelaajat keskenään toisin sovi. Älä siis jaa mitään tällaisia tietoja kanssapelaajille varmistamatta ensin, haluaako tämä tietää, ja kunnioita tämän pyyntöä, mikä se sitten onkaan.
  • Jotkut pelaajat pitävät kovasti yllätyksistä ja juonenkäänteistä, eli olethan tosi tarkkana, että et spoilaa juoniasioita näille kanssapelaajillesi ennen peliä! Kieltäydy rohkeasti metatiedosta, jos et sitä halua.
  • Jotkut pelaajat tykkäävät metatiedosta, koska se parantaa heidän peliään. Jos kuulut näihin, niin pyydä tarvitsemaasi metatietoa rohkeasti pelinjohdolta ja kanssapelaajiltasi. Jos kanssapelaajasi selvästi sanoo haluavansa metatietoa, niin voit tälle kertoa siinä määrin kuin tämä sitä haluaa.
  • Turvallisuusasiat kuten rajat taas ovat sellaista metatietoa, jota ehdottomasti kannattaa ja pitää jakaa kanssapelaajien kanssa.

Metatiedon käyttö on taitolaji, joka vaatii yleensä useiden larppien verran harjoittelua. Ei siis tarvitse yhtään huolestua, jos tuntuu siltä että ensimmäisissä peleissä ei osaa. Jos metatiedon käyttö tuntuu hankalalta, niin kannattaa mieluummin olla liian varovainen metatiedon käyttämisessä ja jakamisessa kuin että jakaa ja käyttää sitä vapaasti.

Lisää aiheesta voi lukea vaikkapa täältä: The Art of Steering

Hahmon esittäminen

Pelaaja ei ole hahmonsa
Kaikki toisten pelaajien pelin aikana tekemä ja sanoma on oletusarvoisesti tarkoitettu tehdyksi ja sanotuksi vain hahmossa ja in-game, eikä koskaan pidä olettaa, että hahmon teot, sanat tai mielipiteet kuvastaisivat mitenkään pelaajan oikeaa luonnetta. Jos jokin tilanne jää vaivaamaan tai aiheuttaa jommalle kummalle osapuolelle jälkikäteen epävarmuutta, ahdistusta tai häiritseviä fiiliksiä, kannattaa asiasta keskustella tilanteessa osallisena olleiden kanssa tai tarvittaessa olla asiasta yhteydessä pelinjärjestäjiin, jotka auttavat eteenpäin.

Kaiken ei tarvitse olla hahmon mukaista
Sinun ei kaikissa tilanteissa tarvitse toimia juuri niin kuin hahmosi toimisi, jos se tuo kaikille parempaa peliä ja sinulla on sille jokin selitys, esim. hetken hairahdus. Hahmosi mielipiteet ja tavoitteet voivat muuttua larpin aikana: hahmoprofiili on vain lähtötilanne, eikä sitä ole pakko seurata orjallisesti. Ota kuitenkin huomioon muiden peli: monet hahmollesi kirjoitetut tehtävät ja juonet saattavat olla tärkeitä ja tuoda merkittävää lisäpelaamista toisille hahmoille. Tämän vuoksi hahmoprofiilissa korostetut asiat on hyvä ja joskus hyvinkin tärkeä toteuttaa. Jos olet epävarma jonkun asian tärkeydestä, niin aina voi tarkistaa pelinjohtajalta.

Myös hahmojen väliset ihmissuhteet ovat pitkälti pelaajien käsissä, ja ne voivat ja saavat muuttua pelin aikana. Tässäkin kuitenkin mukana terve järki ja muiden huomiointi: älä lähde heti alusta asti pelaamaan jotain kontaktia täysin eri suuntaan mitä profiilissa lukee, ilman että olet varmistanut pelinjohdolta ja kanssapelaajalta onko se ok. Toiveista kontaktin suhteen on suositeltavaa keskustella vastapelaajan kanssa ennen peliä, ja pelata sitten sen mukaisesti. Tällöin voi esimerkiksi sopia, onko kummallekin ok kontaktin suuri muuttuminen jos peli siihen suuntaan menee, vai olisiko sen oleellista pysyä tietyissä raameissa. Pidä myös huoli, että kontakti ei muutu sellaiseen suuntaan, joka voisi jättää toisen hahmon tai pelaajan yksinäiseksi tai ilman pelisisältöä. Vaikka jonkun kontaktin sisältö muuttuisi, niin sen pelaamista voi silti jatkaa: esimerkiksi jos parisuhde päättyy eroon, niin kontakti voi tämän jälkeen jatkua vaikkapa ystävyytenä, riitaisana tai ihastuksena.

Hahmon opettelu
Mitä paremmin olet tutustunut larpin materiaaleihin ja mitä paremmin olet valmistautunut hahmon pelaamiseen, sitä parempi ja sujuvampi peli sinulla todennäköisesti on. Kannattaa siis tutustua materiaaleihin huolella, pohtia etukäteen hahmoa ja sen reaktioita tilanteisiin sekä jutella kontaktipelaajien kanssa kontaktista.

Kaikkia pieniä yksityiskohtia ei välttämättä tarvitse muistaa, vaan tarvittaessa ne voi tarkistaa larpin aikana. Joissain tapauksissa yksityiskohdat voi myös keksiä pelin aikana itse, jos ne eivät ole juonellisesti oleellisia.

Jos jotain unohtuu niin sitten unohtuu, välillä sitä sattuu. Muista, että pohjimmiltaan kaikilla on tarkoitus olla hauskaa tai saada muuten mielekkäitä kokemuksia, ja niitä kokemuksia rakennetaan yhdessä muiden osallistujien kanssa.

Turvallista ja hauskaa larppausta!

.